Hemlig spermiehandel på nätet – läkaren: ”Borde vara kriminellt”

Publicerad 2023-09-23

Jakten på ett barn kan leda till en dold spermahandel i laglöst land.

I stängda Facebookgrupper finns en möjlig donator bara ett klick bort.

– Det här är ett farligt sätt att bilda familj på och borde vara kriminellt, säger Camilla Stenfelt, specialistläkare på Livio Fertilitetscentrum Gärdet som vill varna för grupperna.

Sven, som egentligen heter något annat, berättar hur han går till väga när han ska donera spermier.

Han beskriver ett tillfälle då ett samkönat par bett om hjälp och hur han i den ena handen håller han en genomskinlig burk med spermier, i den andra en telefon. Han skickar därefter ett sms: “Klart”. Han krånglar på sig sina shorts, stoppar burken i fickan och håller den varm med sin hand när han lämnar lägenheten.

Paret sitter samtidigt i en bil utanför och väntar. Han lämnar över burken och får en ny, ifall det inte blir något plus på stickan.

Genrebild.

”En identitet”

Sven uppger att han har 26 donatorbarn, några av barnen har ännu inte fötts.

Han har donerat spermier i sju år. Han berättar om en vecka under pandeminåret 2020.

– Det var en galen vecka. Jag reste mellan tre olika städer. Det kändes nästan som att jag turnerade runt i landet och att min roll som spermadonator blev en del av min identitet.

Sven får kontakt med kvinnorna via sociala medier och han marknadsför även sina tjänster via en blogg. Han berättar att han är mån om att kvinnorna känner till hans hälsosituation och tar alltid med sig ett hälsointyg.

Men långt ifrån alla mottagare bryr sig om mannens hälsostatus.

Frank, som också vill vara anonym, är också privat donator via sociala medier. Han berättar att några kvinnor har velat prata med honom för att få en uppfattning om hans personlighet för att de tänker att det är ärftligt. Ibland har han fått visa hälsointyg och iq-test. 

– Men de flesta vill inte veta så mycket. De vill bara ha ett barn och är inte ute efter en mirakelbebis, säger han.

Varnar för riskerna

Läkaren Camilla Stenfelt känner till fenomenet väl – att personer löser sin barnlöshet via privata donationer, men ser stora risker i arrangemanget. Hon har sett män som har anmält sina tjänster via sociala medier som hävdar att de är godkända spermiedonatorer hos Livio, men det har inte varit sant. Männen har stoppats på grund av att de burit på en svår genetisk sjukdom.

– Det är fruktansvärt oetiskt. Jag tycker att man över huvud taget inte ska erbjuda sin sperma via sociala medier, men det här är rent av kriminellt och ett farligt sätt att bilda familj på, säger Camilla Stenfelt. 

Läkaren Camilla Stenfelt.

Sven håller med om att det bästa är om en kvinna kan gå till en klinik i första hand.

– Men jag finns som alternativ till kvinnor som inte kan få hjälp den vägen. Det kan handla om personliga och ekonomiska skäl. 

Fotnot: Sven och Frank heter egentligen något annat.