Fick barn via privat donator – förlorade sin son efter skilsmässan

Publicerad 2023-09-24

Anna fick barn med sin fru med hjälp av en privat spermadonator, men vid skilsmässan kom chocken.

Hon får inte längre vara mamma till sin son.

– Jag har svårt att se något hopp just nu. Det finns inget jag kan göra. Jag måste släppa taget om min lilla Oliver.

Anna berättar med darrande röst att hon inte längre är mamma till sin son. 

– Jag har inte träffat honom på flera veckor nu och vår kontakt är helt bruten.

Anna berättar att Oliver har hunnit bli nästan 1,5 år. Hon beskriver honom som en glad och bestämd liten pojke med blond kalufs som gillar att hålla i gång. Han började gå tidigt, redan vid 10 månaders ålder, säger Anna med stolthet i rösten.

Men vägen till ett barn var lång och brokig. Hon berättar att processen tog drygt tre år. Efter flera misslyckade försök att bli gravida via en fertilitetsklinik bestämde sig paret för att ta hjälp av en privat donator. Det blev Annas fru som fick bära barnet och spermadonatorn ville inte ha något ansvar. Något som passade alla parter bra.

Det går inte en dag utan att Anna tänker på Oliver

Strax innan Oliver föddes gifte sig paret så att även Anna skulle bli förälder och vårdnadshavare. Detta enligt en ny lag som infördes 2022. 

– Vi var så glada när vi hade fått vår Oliver. De fyra första timmarna av hans liv låg han hud mot hud mot mig när mitt ex opererades. Jag var så lycklig, det kändes som att jag nu äntligen hade fått min efterlängtade familj.

När allt vände

Lyckan blev kortvarig för familjen. Äktenskapet mellan Anna och hennes fru blev allt sämre och Anna såg ingen annan utväg än att begära skilsmässa. 

Nu brakade helvetet lös för Anna. Frågan om hennes föräldraskap drevs av exfrun och prövades i rätten. Domen blev den värsta möjliga för Anna. Hon fick inte längre vara mamma till Oliver på grund av att han blivit till genom en privat spermiedonation. Eftersom Anna inte längre var förälder juridiskt så hade hon inte längre del i vårdnaden och kunde inte ens gå till domstol för att få det. Med facit i hand hade detta kunnat undvikas om Anna hade adopterat Oliver när han föddes.

Anna har inte träffat Oliver på flera veckor

Nya lagen skapar osäkerhet

Genom den nya lagen kan fler fastställas som föräldrar direkt, utan en lång adoptionsprocess. Men risken, som i Annas fall, är att fler föräldraskap kan komma att hävas vid en skilsmässa om barnet inte är adopterat.

Caroline Sörgjerd, disputerad forskare och senior jurist som arbetar på Familjens Jurist menar att fler riskerar att hamna i Annas situation efter lagändringen 2022.

Hon menar att många är osäkra på vilka regler som gäller nu.

– Reglerna är komplicerade. Om inseminationen gjorts på en klinik i Sverige så hade Anna fortfarande varit Olivers mamma, även efter skilsmässan.

Caroline Sörgjerd,  juris dr och Senior Jurist på Familjens Jurist.

Med facit i hand känner Anna i dag att hon borde varit mer påläst om lagen. Hon ångrar också att hon lyssnade på familjerätten som inte pekade på farorna med att låta bli att adoptera. Hon har i dag motstridiga känslor och beskriver en glädje över att Oliver kom till världen men ångrar samtidigt att de använde sig av heminsemination.

Sörgjerd håller med om att mycket kan gå fel när man använder sig av en privat donator. Det finns inte samma skydd för inblandade parter. Allt vilar på att man håller sig till det man kommit överens om – löften som inte är mycket värda vid en rättslig prövning.

– Förutom Annas fall så finns det också en risk att donatorn dyker upp och vänder sig till socialtjänsten för att fastställas som far, ha umgänge eller del i vårdnaden, säger hon. Donatorn kan också bli skyldig att betala underhåll.

Försöker leva på som vanligt 

Nu är det flera veckor sedan Anna träffade Oliver. När Anna ska beskriva hur hon mår så kan hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Åh gud, det här är så svårt att prata om. Jag lever och jobbar på så gott jag kan. Jag skjuter undan tankarna på honom. Men jag saknar hans närhet, hans kramar och att dela upplevelser med honom. Jag tänker på honom exakt varje dag.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har svårt att se något hopp just nu. Det finns inget jag kan göra. Jag måste släppa taget om min lilla Oliver.

Fotnot: Anna och Oliver heter egentligen något annat.