Svensk-iransk KI-forskare ska avrättas

Publicerad 2022-05-04

Svensk-iraniern Ahmadreza Djalali dömdes till döden för spioneri.

21 maj ska han att avrättas, enligt källor till nyhetsbyrån ISNA.

– Det är en vidrig mardröm, säger Maja Åberg på Amnesty.

Ahmadreza Djalali, tidigare forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, greps i Iran 2016 misstänkt för att ha spionerat för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning. I oktober 2017 dömdes han till döden för samma brott.

Nu uppger Irans statskontrollerade nyhetsbyrå ISNA att Djalali ska avrättas 21 maj.

– Det är så klart alldeles förfärligt. Hur han själv måste må och hur hans familj mår, säger Maja Åberg, kontaktperson i Djalalifallet på Amnesty.

– Under alla år har han levt med stressen att inte veta när domen skulle verkställas. Det här är otroligt tunga nyheter.

”Har brutits ner”

Människorättsorganisationen har följt fallet sedan Djalali greps under forskarbesöket 2016 och fått insyn i hur han plågats både fysiskt och psykiskt.

– Hans hälsa har brutits ner. Han har gått ner otroligt mycket i vikt och bara varit skinn och ben. Han har lidit av magsmärtor och andra problem som inte kunnat utredas för att han inte fått sjukhusvård, säger hon och fortsätter:

– Vid flera tillfällen har Iran hotat att verkställa avrättningen, så han har levt med det här hela tiden. Det är en vidrig mardröm och svårt att tänka sig hur det måste vara.

”Vänd på alla stenar”

Den svenska regeringen har begärt att Iran ska upphäva dödsdomen, men på Amnesty tycker man att Sverige borde ha gjort mer.

Utrikesdepartementet har gjort saker, men de borde ha gjort mer. Framför allt borde de samarbeta med andra länder. Det finns fler länder med samma typ av problem, personer med dubbla medborgarskap som sitter fängslade.

– Uppmaningen från Amnesty är att vända på alla stenar och arbeta tillsammans.

Aftonbladet söker Utrikesdepartementet.