Unika bilden: Panter fotograferad i Afrika

Publicerad 2019-02-14

En svart panter har fångats på bild i Kenya. Det är första gången på 100 år som det unika kattdjuret fotograferats i Afrika.

Den svarta leoparden, eller panter som den också kallas, är extremt sällsynt. Fram tills nu fanns det egentligen bara ett verifierat fotografi på en svart afrikansk panter. Det togs år 1909 i Etiopien, skriver CNN. Nu visar biologer upp helt nytagna bilder på en panter i Kenya.

– Troligtvis har svarta leoparder funnits i Kenya hela tiden, det är bara högupplösta bilder för att bekräfta det som saknats, tills nu, säger biologen Nick Pilfold till kanalen.

Första bilden på en afrikansk panter på 100 år.

Drömbild för fotografen

Nick Pilfolds arbetsgrupp hade placerat ut trådlösa kameror för att kartlägga antalet leoparder när de fick höra att en svart panter hade siktats.

– Vi ökade antalet kameror i området där den hade setts. Inom några månader fick vi utdelning i form av flera iakttagelser på våra kameror, säger han.

Den svarta honans päls är nattsvart på grund av melanism. Det innebär att djuret får en mörkare färg, till följd av hög koncentration av mörka färgpigment. Motsatsen kallas för leucism som till exempel är anledningen till att den världskända älgen i Värmland är vit.

Fotografen som tog bilden, Will Burrard-Lucas, beskriver pantern i ett blogginlägg.

”Inget djur är mer mystiskt, inget djur är mer svårfångat, och inget djur är vackrare”, skriver han.

För honom har det länge varit en dröm att fånga det svarta kattdjuret på bild. Nu är den uppfylld.