Radioaktiv ånga släpps ut

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-12

Tokyo. I Japan har kärnkraftsbolaget Tepco gjort kontrollerade utsläpp av radioaktiv ånga för att minska trycket i reaktorer på kärnkraftverken Fukushima 1 och 2.

Tusentals människor som bor i närheten av de två kärnkraftverken har evakuerats.

Det har uppstått problem att kontrollera trycket i de två kärnkraftverken efter fredagens våldsamma jordskalv. Tepco säger att det rör sig om kontrollerade utsläpp av små mängder radioaktiv ånga, och att utsläppen inte utgör någon hälsorisk.

I ett kontrollrum uppmättes strålningsnivåer 1 000 gånger högre än normalt, men utanför anläggningen var radioaktiviteten åtta gånger högre än normalt.

Leif Moberg, forskningschef vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att det har kommit väldigt knapphändiga officiella uppgifter om ett eventuellt utsläpp av radioaktivitet vid kärnkraftverket Fukushima och att situationen är svårbedömd.

– Åtta gånger högre strålning i området innebär ingen omedelbar fara. Vi har ingen information om att det ska ha gått överstyr, säger han.

– Men situationen är inte bra. Man har en situation som är lite besvärlig, säger han.

På kärnkraftverket arbetar man just nu på att säkra strömförsörjningen till anläggningen så att kylningen av reaktorn ska kunna fungera.

– Om man inte lyckas med det närmar man sig en situation med en härdskada, eller härdsmälta, säger Leif Moberg.

Skälet till att strålningen har ökat i området kan enligt honom vara att har man gjort ett kontrollerat utsläpp för att lätta på trycket inne i byggnaden så att den ska hållas kompakt och tät.

Strålsäkerhetsmyndighetens bedömningar baseras på officiella uppgifter från kärnsäkerhetsorganet IAEA som i sin tur får uppgifterna från japanska myndigheter.

De två kärnkraftverken Fukushima 1 och 2 ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Regeringen diskuterade säkerhetsläget vid de drabbade anläggningarna vid ett möte på lördagen, innan premiärminister Naoto Kan flög med helikopter över kärnkraftverken.

På lördagen utökades evakueringszonerna runt de båda anläggningarna. Upp till 45 000 människor som bor inom en radie av en mil från Fukushima 1 beordrades att lämna området. Boende inom en radio av tre kilometer från Fukushima 2 fick också order att ge sig av, medan de inom en mils radie uppmanades hålla sig inomhus.

När det mäktiga skalvet inträffade i fredags stängdes reaktorerna i det berörda området av. När reaktorerna stängs måste kylsystem sättas in för att få ner temperaturen, men kylsystemen har fallerat och trycket i reaktorerna byggts upp.

Det ökar risken för en reaktorolycka, men professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet tonade ner risken för en härdsmälta.

– En Tjernobylkatastrof är inte möjlig med en lättvattenreaktor. Förlusten av nedkylning innebär en temperaturhöjning, men det stoppar även kärnreaktionen, sade han.

– Även i ett värsta scenario innebär det en del radioaktivt utsläpp och materiella skador, men ingen explosion, sade han till Reuters.

TT-Reuters-AFP

Följ ämnen i artikeln