Strålningen hotar Tokyo

Publicerad 2011-03-15

Ny explosion vid kärnkraftsverk i morse

Den radioaktiva strålningen från Fukushima 1 sjunker nu efter sin tidigare livsfarliga nivå enligt TT.

Dessutom är den tidigare branden under reaktor fyra släckt enligt japanska myndigheter.

I staden Maebashi, tio mil nordväst om Tokyo, var strålningen på morgonen tio gånger så hög som normalt – och nu varnar meteorologer för att vinden blåser åt sydväst, mot Tokyo.

Den första smällen hördes klockan 22.10, svensk tid, från reaktor 2. Det var den tredje explosionen på fyra dagar vid det kollapsade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Explosionen skedde i kondensatorbassängen, som är en del av inneslutningen i reaktorn. Den innehåller vatten för att kyla ner reaktorn och kontrollera lufttrycket.

Höljet på reaktortanken uppgavs också ha skadats. Enligt den japanska strålskyddsmyndigheten har skadan antagligen skett i botten på behållaren.

Det kan innebära att härdsmältan inte går att stoppa och risk för allvarliga radioaktiva utsläpp.

”Alla måste ut”

Strax före 03.30 svensk tid framträdde Japans premiärminister Naoto Kan i tv. Han berättade att reaktor fyra stod i lågor. Där förvaras använt kärnbränsle. Hans ton var desperat:

– Radioaktivitet har spridits från reaktorerna. Alla måste ut ur evakueringsområdet nu.

Därefter varnade hans kabinettssekreterare Yukio Edano folket:

– Det finns nu ingen tvekan om att nivåerna är på en sådan nivå att det kan påverka människoliv. Håll er lugna. Lämna kärnkraftverken. Ju längre bort ni är desto mindre risk är det för strålning.

Yukio Edano fortsatte:

– Gå inte ut. Stäng era fönster. Använd inte ventileringen. Häng tvätten inomhus.

Under förmiddagen, svensk tid, kom uppgifter om att branden i reaktor fyra nu är släckt och att strålningsnivåerna från kärnkraftverket sjunkit rejält. Enligt regeringstalesmannen Yuki Edano kan den höga strålningen ha orsakats av gårdagens expolsioner snarare än en pågående läcka.

Personal evakuerad

Strålningsnivån kring kärnkraftverket höjdes rejält – till 8217 mikrosievert i timmen, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Det är åtta gånger högre än gränsvärdet för ett helt år.

De anställda på reaktor 1 och 2 evakuerades direkt efter explosionen.

Kvar på 2:an fanns bara 50 personer som desperat försökte pumpa in vatten för att kyla de blottlagda bränslestavarna.

– Vi kan inte direkt kalla det här en stabil situation, sa Japans kabinettssekreterare Yukio Edano.

Vid de tidigare explosionerna har 15 anställda skadats och 190 personer har utsatts för strålning, enligt nyhetsbyrån AP.

Blåser mot Tokyo

De boende som fortfarande finns kvar inom evakueringszonen på 20 kilometers radie uppmanades att hålla sig inne. Man ökade samtidigt radien och uppmanade människor inom tre mils radie att stanna inomhus.

Sent i natt svensk tid kom rapporter om förhöjd strålning i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket. Och i staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo är strålningsnivån tio gånger så hög som normalt, skriver TT. Enligt nyhetsbyrån varnar japanska meteorologer för att vinden under dagen kommer att blåsa i sydvästlig riktning, mot Tokyo, men att den senare kommer att vrida sig åt väster.

Enligt de senaste uppgifterna är vattennivån i reaktorerna nu så låg att bränslestavarna är exponerade.

En härdsmälta är farligt nära, erkände energibolaget Tepco före premiärministerns desperata tal.

– Med stor sannolikhet har de redan börjat smälta, sa kabinettssekreteraren Yukio Edano i ett tal tidigare på kvällen.

Japan bad i går om hjälp med kärnkraftkatastrofen från USA.

UD avråder

Utrikesdepartementet avråder nu helt från resor till Japan, ett beslut fattat i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Sedan tidigare har UD avrått från icke nödvändiga resor till de hårdast katastrofdrabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. I och med det väldigt osäkra läget för landets kärnkraftverk utökas nu avrådan.

Fakta: Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor

Kärnkraftverken som har problem:

Ett av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1. Reaktor 1 på Fukushima 1 utsattes i helgen för en explosion.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt. Den utsattes natten till måndagen för en explosion.

Reaktor 3 på Fukushima 1 fick på måndagsmorgonen stora problem med sitt nedkylningssystem.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

Nivette Dawod

Följ ämnen i artikeln