UD avråder från resor till katastrofområdet

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-13

Anders och hans fru i Tokyo tänker fly landet

Frankrike uppmanar sina medborgare att lämna Tokyo-området.

USA avråder från resor till Japan.

Svenska UD:s avrådan gäller sedan två timmar – men endast hårt drabbade områden norr om Tokyo.

Kraftiga efterskalv, flera över 6,0, fortsatte på söndagen att skaka huvudön Honshu samtidigt som det desperata sökandet efter överlevande intensifierades.

Frankrike uppmanar sina medborgare att lämna Kanto-regionen, där bland annat Tokyo ligger, på grund av jordskalvsrisken, rapporterar AFP och Reuters.

USA skickade på söndagen ut så kallad "travel alert", amerikaner avråds från resor till Japan. Den gäller icke nödvändiga resor för regeringsanställda, men också turist- och affärsresor dit bör undvikas.

Avråder inte från resor till Tokyo

Svenska Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Tokyoområdet – eller Japan som helhet. Det är inte aktuellt att peka ut Tokyo som särskilt utsatt för efterskalv och därmed avråda.

Utsläpp från kärnkraftverken Fukushima anses inte hota Tokyo, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

– Vi avråder från resor, sedan två timmar tillbaka, till de mest drabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. Där ser vi att infrastruktioner är svårt. Vi ser att det är brist på mat och vatten även om militären ska vara på väg dit. Du refererar till "travel alert" och vi har motsvarande avrådan på vår hemsida, säger Joakim Larsson.

”Konstigt att ha stängt”

Anders Fischer, 34, jobbar på svenska företaget Zound industries och bor tillsammans med sin fru Biola Kadiri, 31, som är frilansande webdesigner, i Tokyo.

Under dagen har han försökt ringa svenska ambassaden i Tokyo, eftersom paret är oroliga över kärnkraftverken Fukushima. Telefonen går till en telefonsvarare som hänvisar till att ambassaden är stängd på söndagar samt ett mobilnummer till UD ifall det är något brådskande, uppger Anders Fischer.

– Det är konstigt att ha stängt när det händer så mycket saker, säger Anders.

– Jag ringde UD för att få information angående vad vi de har för rekommendationer. Men det hade inga rekommendationer – bara att jag ska ta det lugnt och invänta mer information.

– Min oro är att japanska myndigheter inte berättar allt. De säger att allt är under kontroll och sedan är det härdsmälta, det är lite radioaktivitet och sedan är det mer.

”Det hela är ytterst pinsamt”

Anders är skriven i Japan sedan ett år tillbaka men har inte blivit kontaktad av ambassaden efter jordskalvet. Han har registrerat sig och haft mycket kontakt med ambassadpersonalen, säger han.

– Jag vet att Franska Ambassaden har rekommenderat sina medborgare att lämna Tokyo samt att Ericsson evakuerar sina anställda till Osaka. Jag tycker att UD gör ett undermåligt jobb och att det hela är ytterst pinsamt.

Inte blivit kontaktad

Anders Jörle, presschef på UD, besvarar den hårda kritiken:

– Har han anmält sig på svenskalistan? Det är viktigt. Den som bosätter sig i Japan permanent och har varit i kontakt med ambassaden bör ha blivit kontakad.

Han har inte blivit kontaktad.

– Det är avsikten.

Vad säger du till Anders och Biola som är oroliga och känner sig övergivna?

– Jag förstår att man är orolig. Det är naturligtvis en skrämmande situation samtidigt är bedömninigen från Strålskyddsmyndigheten att det inte är någon fara för Tokyo, det ligger relativt långt bort, säger Anders Jörle.

Dyra biljetter

Anders Fischer och hans fru tänker fly utomlands. Han sitter uppe sent för att försöka boka biljetter – men de närmaste dagarna är de extremt dyra – så han hoppas kunna flyga ut på onsdag.

– Min japanska kollegas far sa "det bästa är att ni åker härifrån". De är rädda för ett stor efterskalv, inom vecka och några veckor.

Fotnot: Anders Jörle, presschef på Utrikesdepartementet, uppger att svenska medborgare i Japan ska ringa UD:s svenska växel 08-405 10 00.

Följ ämnen i artikeln