Kampen om språkrörsposten igång: Vi kan lära av SD

Uppdaterad 2024-03-18 | Publicerad 2024-03-17

Nu har Miljöpartiet dragit igång kampen om vem som ska ta över som språkrör efter Märta Stenevi.

På söndagen hölls den första utfrågningen av kandidaterna och en av dem lyfte fram SD som en källa till inspiration.

På söndagen utspelades den första av fyra utfrågningar med de tre kandidater som vill ta över som språkrör i Miljöpartiet.

Kampen utkämpas mellan Amanda Lind, Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen.

Förhandsfavorit är Amanda Lind, som bland annat varit kulturminister i Stefan Löfvens rödgröna regering.

Men valet är långt ifrån avgjort och partiets medlemmar fick en hel del att fundera på efter utfrågningen, som leddes av Gröna studenter, på söndagseftermiddagen.

”Det är Sverigedemokraterna otroligt bra på”

På plats i Stockholms Landstingshus var drygt 50 personer. Medlemmar kunde också följa utfrågningen digitalt.

Miljöpartisterna fick något oväntat höra Janine Alm Ericson peka på Sverigedemokraterna som en inspirationskälla.

– Vi vet att en av Sverigedemokraternas framgångar för att ha blivit så stora på landsbygden som de blev i senaste valet är att deras landsbygdspolitiska talesperson i stort sett har varit i varje by i hela detta avlånga land. Det är något vi ska lära oss av, säger Janine Alm Ericson.

Janine Alm Ericson.

Alm Ericson såg även SD:s förmåga att styra den politiska dagordningen som ett framgångsrecept som MP kan arbeta efter.

– Vi behöver hitta de förslag som gör att debatten handlar om just våra förslag. Det är Sverigedemokraterna otroligt bra på. De slänger ur sig något, hela Sverige börjar prata om det och sedan är det på dagordningen.

Per Bolunds politik finns kvar

De tre kandidaterna gjorde sitt yttersta för att sälja in sig som toppkandidat till jobbet som språkrör.

Gemensamt för samtliga var att de anser att MP ska sitta i regeringen efter nästa val. Ingen av dem ser därmed framför sig ett avtal om sakpolitik där MP står utanför regeringen.

Nämnda Janine Alm Ericson pekade på sin rutin som lokalpolitiker, företagare, riksdagsledamot och statssekreterare.

I dag är hon ekonomiskpolitisk talesperson och därmed ser hon den ekonomiska politiken som något hon vill lyfta fram om hon blir språkrör.

– Vi har en budget där det finns 100 miljarder varje år i tio år till en snabb klimatomställning, säger hon.

Retoriken för tankarna till tidigare språkröret Per Bolund, som med sitt arbete på finansdepartementet i den rödgröna regeringen fick igenom miljöpartistisk politik i statsbudgeten.

Problemet är bara att det är en av anledningarna till att MP just nu har så lågt förtroende.

Partiet har inte lyckats framhäva de framgångar man anser sig ha vunnit och framför allt stod MP utan svar på många av de plånboksfrågor som dominerade valet 2022.

Dessutom får MP bära hundhuvudet för den klimatpolitik som Tidöpartierna säger sig göra upp med – och som även Socialdemokraterna avsvurit sig ansvar för.

Amanda Lind.

Favoritkandidaten vill bredda partiet

Under utfrågningen lyfte Amanda Lind fram sin bakgrund i norra Sverige som kommunpolitiker och tiden som kulturminister som exempel på sina styrkor.

Lind pekade på landsbygdsfrågor som centralt för henne, om hon blir språkrör.

Målet är att partiet ska bli ett av de stora partierna och det ska göras genom att bredda MP, om Amanda Lind får bestämma.

– Vi har en stor trovärdighet i dag för miljö- och klimatfrågan. Det är bra, det ska vi hålla i, säger hon.

– Men för att vi ska vinna en trovärdighet i alla frågor så måste vi bli mycket bättre på att dels kombinera hur vi gör omställningen rättvis, men också stärka vår trovärdighet i fler politikområden.

Värt att notera i sammanhanget är att den storm som valet av Daniel Helldén som språkrör rörde upp i partiet till stor del handlade om synen på om MP ska breddas eller smalna av och fokusera på klimatfrågan.

Helldén vann sitt mandat på att han vill fokusera mer på klimatet.

Lyfte fram debatt mot Jimmie Åkesson

Annika Hirvonen får anses vara den av de tre med minst erfarenhet av toppolitik. Hon är förvisso gruppledare i riksdagen, men hon har ingen erfarenhet av regeringsarbete.

Trots det visade Annika Hirvonen upp ett rejält självförtroende inför sina partivänner. Även här var det SD som fick stå i fokus när kandidaten försökte övertyga partivännerna om sin språkrörspotential.

Annika Hirvonen

– Jag är en duktig debattör och retoriker. Som språkrör är i partiledardebatterna på tv, man tar intervjuerna. Det är där man måste kunna gå genom rutan och nå fram med ett budskap som människor tar in.

– Jag har gjort det i några av de tuffaste debatterna. Jag har vunnit över Jimmie Åkesson i en migrationsdebatt.

Efter utfrågningen bjöds det på fika och stämningen bland åhörarna vad frejdig. En del befäste Amanda Lind som favorit, andra lyfte fram Annika Hirvonens insats.

– Amanda är ju favoriten, men det blev helt klart svårare att bestämma sig nu när de andra visade sig så starka, säger en senior MP:are efter utfrågningen.

På måndag utspelas den andra perioden av fyra, då i Umeå.

Sedan dröjer det inte länge förrän riksvalberedningen tar fram sitt förslag på språkrör, något som väger mycket tungt när partiet går till omröstning på extrakongressen den 28 april.