Tidigare diplomat om Floderus: Fångutväxling med Iran enda alternativet

”Kommer använda det som hot i förhandling”

Publicerad 2024-01-29

Johan Floderus kommer med största sannolikhet att dömas till döden i Iran.

Det menar Said Mahmoudi, tidigare iransk diplomat, som tror att en fångutväxling är det enda sättet att få hem 33-åringen.

– Jag ser inget annat alternativ, säger han.

Under söndagen höll åklagaren sin slutplädering i rättegången där Johan Floderus anklagas för spioneri. Där yrkade han på att den 33-åriga EU-diplomaten skulle dömas till döden.

Det här förvånar inte Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet och tidigare diplomat vid den iranska ambassaden i Sverige.

Enligt honom följer rättsprocessen ett välkänt mönster som när andra utländska medborgare anklagas för spioneri.

– De kommer med luddiga anklagelser och så småningom yrkar åklagaren på dödsstraff, säger han.
En dom mot Floderus kan komma inom några veckor, tror Said Mahmoudi. Men han tror inte att Iran kommer att verkställa dödsstraffet.

Johan Floderus fängslades under en semesterresa i Iran.

– Jag känner inte till något liknande fall som har verkställts så det tror jag inte och det är den allmänna uppfattningen bland bedömare. Syftet är politiskt, då finns det ingen anledning att verkställa domen, det ska användas som ett överhängande hot i förhandlingarna.

Kommer pressa Sverige om fångutväxling

33-åringen och hans advokat har fått en vecka på sig att komma med ett svar på yrkandet. Men enligt Said Mahmoudi är det mycket sannolikt att domstolen dömer Floderus till döden.

– De har rätt att inkomma med försvarsinlagor med alla argument de har, men de betyder i princip ingenting. Jag skulle bli mycket förvånad om de skulle besluta något annat än dödsstraff, säger Mahmoudi.

Om han döms till döden, vad betyder det?

– Det betyder det som ryktena sagt hela tiden, att Iran kommer att sätta press på den svenska regeringen att förhandla om en fångutväxling med Hamid Noury.

Hamid Noury har dömts till livstids fängelse i både tingsrätten och hovrätten för mord och grovt folkrättsbrott i Iran för att ha deltagit i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988. En dom som gjort den iranska regimen rasande då man ser den som politisk.

Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet och tidigare diplomat vid den iranska ambassaden i Sverige.

”Låt honom åka hem”

Enligt Mahmoudi vill de ha hem Noury till varje pris och kommer i fallet med Floderus, liksom andra fall, att använda sig av så kallad gisslandiplomati.

Flera andra länder har fått hem fängslade medborgare genom fångutväxlingar, bland annat USA, Belgien, Nederländerna, Frankrike och Australien.

Men det är en svår avvägning att göra för regeringen, menar Mahmoudi.

– Enligt lagar är det oacceptabelt att en person som är dömd för ett allvarligt brott i Sverige släpps och tillåts lämna landet. Men som diplomat och politiker måste man göra samma bedömning som andra staters diplomater och politiker har gjort.

Han ser inget annat alternativ än fångutväxling.

– Den bästa lösningen är att ta hem sina egna oskyldiga medborgare. Våra domstolar har dömt en person till livstids fängelse för ett allvarligt brott. Det i sig räcker för att visa omvärlden att vi tar det på allvar. Jag vet att många iranier i Sverige kommer att bli upprörda, men låt honom åka hem.

Tidigare FN-chefen: Mycket konfidentiellt

Den tidigare toppdiplomaten Jan Eliasson har också följt Johan Floderus fall. Han har berörts särskilt av att en ung kollega till honom råkat illa ut.

– Min första reaktion var känslan av att han råkat riktigt illa ut. Och jag såg framför mig en besvärlig process. Jag känner med honom och hans familj, det är en ung diplomat som råkat illa ut.

Eliasson utgår från för att den svenska regeringen och EU arbetar mycket intensivt med att förhandla om Johan Floderus på alla nivåer. Han har ingen insyn i det diplomatiska arbete som nu pågår men säger att det är mycket känsligt.

– Det pågår en förhandling eller dialog för att få honom fri där allt hålls mycket konfidentiellt. I såna här situationer handlar det om att identifiera alla bilaterala kontakter, internationella organisationer och andra vägar som kan ge en inflytande.

– Att han är anställd i EU är en tillgång. EU har ett betydande maskineri och både ekonomiska och politiska instrument som jag förmodar används.

Johan Floderus i rättssalen i Iran.

Dödsstraffet används som hot

Han säger att fångutväxlingar är en svår balansakt, då en utväxling skapar ett prejudikat – och visar Iran att metoden fungerar.

Den tidigare utrikesministern och FN-ordförande konstaterar att det är en mycket svår situation som Johan Floderus befinner sig i.

– Jag hoppas att allt slutar väl.

UD: Ingen som helst grund

Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera rättsprocessen mot Floderus i nuläget och kommer enligt pressekreterare Anna Erhardt att kommentera fallet först efter domen.

UD skriver i en kommentar till Aftonbladet att ”ambassaden står i nära kontakt med Floderus advokat och bevakar fallet mycket noga” och att man står i regelbunden kontakt med Johans familj”.

Sveriges chargé d’affaires var på plats under rättegången under söndagen.

”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran.”