Bekräftat: 1 600 sommarjobb försvinner för tonåringarna

Publicerad 2020-03-04

Butikerna kommer inte ha några sommarpraktikanter i år.

Unga i Malmö får betydligt färre sommarpraktikplatser i sommar.

När praktiken inom hotell, restaurang och butiker försvinner går kommunen miste om 1 600 praktikplatser.

– Det är en besvikelse, säger Sedat Arif (S), kommunalråd för arbetsmarknad och socialtjänst.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) riktade i början av året hård kritik mot ”Ung i sommar”. Ungdomar som är 16–19 år gamla har där möjlighet att få en fyra veckor lång praktikplats.

Praktikersättningen är dock alldeles för låg enligt HRF.

– Kommunen ägnar sig i praktiken åt uthyrning av gratis arbetskraft, sa Per Persson, avtalssekreterare på HRF-facket, till Sydsvenskan i januari.

En bild som ytterligare ett fackförbund, Handels, delar.

Ifrågasätter arbetsgivareansvar

Varken HRF eller Handels har kunnat nå en överenskommelse med Malmö stad gällande sommarpraktiken. Någonting som innebär att 1 600 praktikplatser inom hotell, restaurang och butik försvinner.

– Framförallt är det för att man sett att man utnyttjas via arbetsplatser som inte erbjuder riktiga sommarjobb. Den största problematiken är vem som har ett arbetsgivareansvar. Kommunen tar inte på sig det och inte de privata heller, då de inte är anställda från dem. Då blir det ett bekymmer, säger Magnus Möller, förste ombudsman på Handels Malmöavdelning.

Tidigare har det inte funnits ett avtal mellan kommunen och något annat fackförbund än Kommunal. Handels uppger att man under de senaste åren lyft frågan om att förhandla fram ett avtal och när HRF gick in i förhandlingar hakade man på.

Magnus Möller menar att sommarpraktiken brister på flera punkter.

Vanliga sommarjobb borta

– Kommunen har varit sent på bollen just nu. De är i ett skede där de redan rekryterar och inte varit jättesugna på att förhandla direkt. Så det har tagit en liten stund. Vi har haft alternativa lösningar och tittat brett för att lösa detta men de har varit väldigt inriktade på att det är denna lösningen som gäller.

Förutom avsaknaden av ett arbetsgivareansvar är Handels även kritiska till lönenivåerna men även att antalet praktikplatser i butikerna blivit för många.

– Det ställer till det för ordinarie sommarvikarier som försvinner. Riktiga sommaranställningar finns inte för det finns inga sommarjobb att söka mer än hos kommunen.

Mer än 40 procent

I fjol erbjöds 3 762 ungdomar sommarpraktik i Malmö via ”Ung i sommar”. Att mer än 40 procent av de platserna nu försvinner är en besvikelse för Sedat Arif (S), kommunalråd för arbetsmarknad och socialtjänst.

– Nu försvinner 1 600 platser vilket innebär att 1 600 ungdomar inte har möjlighet att få någon sommarpraktik, några extrapengar eller en meningsfull sommar i den mån jag önskat. Det är en besvikelse, säger Sedat Arif (S).

Han delar inte den bild som fackförbunden har.

– Den största anledningen som jag uppfattat det är att de vill ha kollektivavtalsenliga löner, då de menar på att det är ordnade arbeten. Men en sommarpraktik har utgångspunkten i att ungdomarna får möjlighet att lära sig och få inblick i en bransch.

Sedat Arif (S).

”Otroligt svårt”

Han fortsätter:

– Det finns säkerligen arbetsgivare som utnyttjar detta. Jag har varit öppen för att tillsammans följa upp arbetsplatserna och se till så att oseriösa arbetsgivare i fortsättningen inte får platser. Men än en gång - vi har haft olika åsikter där.

Kommunen arbetar nu för att försöka ersätta de försvunna praktikplatserna.

– Det kommer vara otroligt svårt att få fram de här 1 600 platserna men om näringslivet, den ideella sektorn och vi hjälps åt kan vi få fram väldigt många av de platserna som försvinner i dag.

Tänka utanför boxen

Hur många av de här 1 600 platserna är det rimligt att ni ska kunna ersätta?

– Det kan jag inte spekulera i just nu. Det jag kan säga är att det verkligen gäller att tänka utanför boxen. Hur kan vi göra det annorlunda för att få så många platser som möjligt? För mig är det otroligt viktigt att ungdomar får en sommarpraktikplats.

Även om fackförbunden och Malmö stad inte nått en överenskommelse för den kommande sommaren utesluter inte Sedat Arif att parterna kan hitta en lösning till sommaren 2021.

Någonting som även Handels ser som möjligt.

– Vi säger naturligtvis inte nej till formen, bara det är rätt förutsättningar som gäller, säger Magnus Möller.