Två döda när tyfonen Jebi drabbar Japan

TT-Reuters

Publicerad 2018-09-04

Tyfonen Jebi bedöms vara den kraftigaste sedan 1993. Stormen har nått västra Japan där två personer omkommit och dussintals skadats i de våldsamma vindarna och skyfallen.

Uppemot en miljon invånare är strömlösa och 1,2 miljoner har uppmanats att uppsöka säkrare trakter.

Hundratals flyg ställdes in när Jebi slog till mot södra och västra Japan. Landets meteorologiska myndighet varnar för att jordskred, översvämningar och tornadoer följer i stora delar av västra Japan, inklusive i miljonstäderna Kyoto och Osaka.

Många skadade

Två omkomna har hittills rapporterats, varav en är en 71-årig man som klämdes under ett lagerhus som kollapsade i den starka vinden. Rapporter om antalet skadade varierar från några dussin till knappt hundra, men få ska ha livshotande skador.

Jebi drog in över land med vindar på omkring 60 meter per sekund. Lokala japanska medier rapporterar att vindarna kunde blåsa omkull vindkraftverk och kraftledningar, och att traditionella trähus som finns runt om i Japan riskerar att blåsa sönder.

I Osaka har en tanker blåst in i och delvis förstört den bro som förbinder staden med flygplatsen, men inga skador på människor rapporteras från den incidenten. Förutom flyg har även färjor och tåg ställts in. Höghastighetstågen Shinkansen fortsätter att gå, men med färre avgångar än vanligt. Även skolorna i området har stängts.

Spås avta

Tyfonen rör sig under tisdagen norrut. På kvällen, lokal tid, spås den ta riktning ut mot havet, för att senare minska i kraft.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväder som drabbat landet. I juli dog över 70 personer, och 30 000 sökte sjukvård, i en värmebölja. Och samma månad omkom nära 200 personer på grund av kraftiga skyfall som orsakade översvämningar och jordskred.