Sprängning på Putins skrytbygge trots enormt säkerhetspådrag

Uppdaterad 2022-10-09 | Publicerad 2022-10-08

Ryssland har skrutit om hur starkt försvaret av bron till Krim är.

Luftvärnssystem, soldater och tränade delfiner skulle göra Putins prestigebro näst intill omöjlig att angripa.

Imorse kollapsade delar av bron efter en enorm explosion.

Under morgonen dog tre personer i den stora explosionen på den välbevakade Krimbron, som Vladimir Putin själv invigde för fyra år sedan.

Delar av vägbanan på det 19 kilometer långa skrytbygget kollapsade och ett tåg började brinna kraftigt. Enligt en rysk utredning ligger en sprängning i en lastbil bakom incidenten.

PLUS: Här är allt du vill veta om Putins skrytbygge

På lördagseftermiddagen uppgav det ryska transportministeriet att bron delvis hade öppnats upp för trafik igen, skriver norska NRK.

Flera högt uppsatta ukrainska tjänstemän har hånat Vladimir Putin efter explosionen. Bland annat skrev Volodymyr Zelenskyjs rådgivare på Twitter att ”bron är början”. Experter tror att Ukraina kan ligga bakom ett attentat.

Den pensionerade ryske översten Viktor Baranets ser det som osannolikt att Ukraina ligger bakom attacken. För fyra månader sedan påstod han nämligen att den ryskbyggda bron är närmast omöjlig att attackera.

”Försvarskupol” runt bron

I en artikel i den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda skriver Baranets att Krimbron är hårt bevakad från luften, på marken och i havet.

Två luftvärnssystem av modellen S-400 ska bevaka bron från eventuella luftangrepp. ”De skapar en slags försvarskupol med en diameter på 400 kilometer” skriver han.

Vattnet runt bron bevakas bland annat av ryska dykare, ekolod samt delfiner som specialtränats för att kunna upptäcka undervattenshot och skrämma i väg dykare.

PLUS: Här är allt du vill veta om Putins skrytbygge

Ekolodsystemet är utformat så att dykare som befinner sig närmare än 300 meter från bron drabbas av en obehaglig och hög ljudfrekvens som skadar hörseln hos den som kommer för nära.

Ovanför ytan bevakar Ryssland sitt bygge med hjälp av Svartahavsflottan, kustbevakningen samt säkerhetstjänsten FSB.

Enligt den belarusiska nyhetssajten Nexta kontrolleras samtliga fordon som ska ta sig över bron av transportdepartementets säkerhetsavdelning. Fordon måste kontrolleras för eventuella sprängämnen ombord innan de får åka på bron.

Den ryska utredningen står fast vid att det rör sig om en sprängning i en lastbil. Personen som äger fordonet är bosatt i ryska Krasnodar. I en uppdatering på sin hemsida skriver utredningskommittén att personens bostad undersöks.

Gamla satellitbilder som ska visa två delfinburar.

Följ ämnen i artikeln