Mamma och barn dog – åt giftig svamp

Publicerad 2024-01-11

En 21-årig kvinna och hennes ettåriga dotter dog i slutet av augusti i Sjöbo kommun.

Dödsorsaken har varit oklar fram tills nu.

Nu står det klart att de båda fått i sig giftig svamp, enligt SKD.

Den rättsmedicinska undersökningen, som nu är klar, visar att de dog efter att ha ätit giftig svamp, rapporterar Skånska Dagbladet, SKD.

– Det är en jättetragisk händelse. Vi betraktar det som ett olycksfall, säger Andreas Hermann, förundersökningsledare på polisen i Ystad, till tidningen.

Arkivbild.

Oklart vilken svamp

Rättsmedicinalverket skriver i sin rättsmedicinska rapport att den giftiga substansen Amatoxin konstaterats i deras kroppar. Amatoxin finns i bland annat de giftiga svamparna vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och i vissa arter av hätting och fjällskivling.

Giftet kan orsaka skador på tarmar lever, tarmar och njurar samt ge akut organsvikt. Vilken svamp kvinnan och hennes dotter fått i sig är däremot fortsatt oklart.

– Man fick tidigt indikationer på att det skulle kunna vara svampförgiftning som var orsaken till mammans och flickans dåliga mående. Men i de snabbtester som gjordes i början kunde man inte se några spår av spår av svamp. Därefter har det gjorts mer noggranna prover, och när de nu har kommit tillbaka kan vi se att det var svampförgiftning, säger Andreas Hermann till SKD.

”Vet inte var den plockades”

Polisen har gjort en husrannsakan och beslagtog mat. Men ingenting som hittades innehöll svamp. Mycket kring omständigheterna fortsatt ett mysterium. Polisen misstänker inget brott, utan arbetar utifrån hypotesen att kvinnan förväxlat en giftsvamp med till exempel champinjon.

– Hon bodde i ett område inte långt från skogen, och det går säkert att hitta svamp runtomkring där. Men vi vet inte var den plockades, säger Andreas Herman.

Följ ämnen i artikeln