Hugo, 26, räddade kollegorna från Oceanas tak – hyllas som hjälte

Publicerad 2024-02-20

GÖTEBORG. Plåtslagaren Hugo Salming, 26, hade jobbat med Oceana i 1,5 år och såg fram emot att ta dit sin familj.

En katastrofal måndag senare ligger en tung doft av bränd plast över vattenpalatset. Hugo har hyllats som en hjälte – men tankarna finns hos byggledaren Patrik Gillholms familj.

– Han var väldigt duktig på det han höll på med, och har verkligen lagt ned själ och hjärta i det här, säger Hugo Salming.

På måndagsförmiddagen den 12 februari pågick arbetet med bygget av Lisebergs nya vattenland Oceana för fullt. Plåtslagaren Hugo Salming, 26, som arbetar för företaget Pogab, hade varit involverad i projektet de senaste 1,5 åren.

Han jobbade som ledande montör och satt i avstämningsmöte med två projektledare när samtalet inifrån Oceana kom. En kollega slog larm – han hade sett rök och hade en känsla av att något inte stod rätt till inne på bygget. Hugo bad honom skicka ett foto direkt – och på bilden såg han att det handlade om brandrök.

– Jag ringde honom och sa: ”utrym!”, men då var de redan på väg ut. På de sekunder som hade gått sedan han ringde mig hade det eskalerat väldigt fort, säger Hugo Salming.

Hugo Salming såg fram emot att ta med sin familj till Oceana.

Bygget utrymdes under ledning av personal från huvudentreprenören NCC. En brandövning hade genomförts på platsen under hösten. Hugo Salming beskriver ”ett lämmeltåg” av kollegor som tog sig ut och kunde checka av sig på listor direkt.

I sin roll som ledande montör visste Hugo var hans kollegor på bygget skulle befinna sig. Därför hade han koll på att två medarbetare befann sig på ett tak på anläggningen. I ett normalläge hade de kunnat ta sig ut genom äventyrsbadets bassänghall – men nu var det fullständigt uteslutet.

– Den vägen där man vanligtvis går, den är inne i badhuset där det brinner. Där vill man inte gärna gå.

”Är det en dröm? Ett skämt?”

Han visste att några kollegor hade jobbat på utsidan av byggnaden med en saxlift – den bestämde han sig direkt för att använda sig av. Hugo bad kollegorna möta honom uppe på taket och körde upp liften.

– Det blev en liten löprunda till liften för min del, man tänker liksom ”better safe than sorry”. Sen kommer jag dit, och de hoppar upp på liften och det går jättebra.

Tillsammans med kollegorna som nyss lyfts ned från badhusets tak begav sig Hugo Salming till återsamlingsplatsen. Då skedde den första explosionen.

– Hade de stått kvar där de gjorde … det är inte där man vill stå när det smäller mot en.

Ingripandet skedde utan att Hugo behövde tänka efter:

– I stunden går man mest på autopilot. Jag tror de flesta som jobbar med stressiga saker till vardags är så här, man blir inte stressad när det händer något utan man blir saklig. Det blev väldigt bra den här gången, säger plåtslagaren Hugo Salming.

Kort därefter var räddningstjänst på plats och inledde ett långt och utdraget arbete mot lågorna inne på Oceana. Insatsen skulle pågå nästan hela veckan som följde.

Hugo Salming beskriver en närmast surrealistisk känsla:

– Dagarna däromkring kände man bara typ... är det en dröm? Är det ett skämt? Vad fan händer? Det sjunker liksom inte in.

Doft av bränd plast: ”Sorgligt och ödsligt”

Oceana började byggas längs med Mölndalsvägen i centrala Göteborg under hösten 2020. Äventyrsbadet var Lisebergs nya jättesatsning, och skulle förvandla nöjesparken till en året runt-destination. Totalkostnaden har tidigare beräknats till drygt en miljard kronor.

Planen var att äventyrsbadet skulle öppna under sommarsäsongen 2024. Bygget var till stora delar färdigt och slutbesiktningarna närmade sig. Men då bröt jättebranden ut 12 februari.

– Det har varit en extremt omtumlande vecka på alla sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande och hoppas aldrig behöva uppleva något liknande, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

En vecka efter att Göteborg chockades av katastrofen har räddningstjänstens fordon lämnat tomten vid Lisebergs södra ände. Den turkosa vattenrutschkana som branden bröt ut i är borta – endast ett stålskelett återstår. Stora delar av byggnadernas tak är försvunna, och på marken runtomkring tornar skräp och skrot som lyfts bort i räddningsarbetet upp sig.

Kollegorna kunde inte ta den vanliga vägen, via badhallen, ut.

”Det var en plats som såg så glad ut”

Över 500 000 besökare till Oceana om året – det var Lisebergs målbild. En hel del av dem hade antagligen kommit till pendeltågsstationen Liseberg södra precis intill den 50 000 kvadratmeter stora tomt äventyrsbadet byggdes på. Där vilar, en vecka efter branden, en tung doft av bränd plast.

– Det var en plats som var så nära att bli klar och som såg så glad ut. Nu ser det ju verkligen sorgligt och ödsligt ut.

Lisebergs styrelse beslutade på fredagskvällen att företagsledningen ska utreda möjligheterna att återuppbygga Oceana.

– Vi är precis i startgroparna för det arbetet, men det känns som en viktig indikation. Man kände kanske lite att man hade tappat kompassen. Det här ger en riktning, säger Mårten Westlund på Liseberg.

Plåtslagaren Hugo Salming, som jobbat med bygget de senaste 1,5 åren, skulle kunna tänka sig att vara med. Känslorna bland kollegorna beskriver han som blandade.

– För många är det kanske: ”vill man tillbaka dit?”, att man får lite konstiga tankar. Men som jag känner just nu så, hade det varit med samma människor som man lärt känna under byggets gång hade det varit kul att få revansch.

Hugo Salming.

”Sprang inte runt med mantel”

Hugo Salming och hans kollegor på Pogab jobbar med andra projekt nu. Nästan exakt sju dygn efter att kollegan ringde inifrån Oceanabygget och larmade om rök möter Aftonbladet honom vid ett annat bygge, ett stenkast från Gamla Ullevi mitt i Göteborg.

En halvtimmes promenad bort finns ruinerna av Oceana.

– Det har varit ett extremt spännande projekt att jobba med. Jag brukar besöka alla platser som jag varit med och jobbat på som är besöksvänliga med min familj. Det är kul att visa vad man gjort, säger Hugo Salming.

Invigningen av Oceana var bara månader bort när katastrofen inträffade. Hugo hade planerat sin pappaledighet så att han skulle kunna vara med och jobba tills projektet avslutades.

– Många jobb är bara roliga hantverksmässigt, men det här hade man stolt kunnat visa för familj och vänner. Nu blir man snuvad på all ”reward” liksom. Det är så mycket tid och energi som bara försvinner upp i rök.

Byggnadsarbetaren intervjuade Hugo Salming efter katastrofen på Oceana. Sedan dess har många hyllat hans insats.

– Det är kul att någon uppskattar vad man har gjort, men det var inte bara jag. Väldigt många gjorde väldigt mycket. Jag och mina kollegor är ganska överens om att vi bara gjorde det vi behövde göra, det var inte så att jag sprang runt där med en mantel.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättade kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) att han nominerat den rådige plåtslagaren till stadens förtjänsttecken.

– Det är kul att något positivt uppmärksammas, men det hade varit roligare att belönas för ett stort och fräckt projekt för Göteborg som hade gett njutning … Det hade varit roligare, säger Hugo Salming.

Patrik Gillholm dog i branden.

”Tack för allt du gjort för Göteborg”

Men framförallt finns Hugos och hans kollegors tankar hos Patrik Gillholm, byggledaren som befaras vara den man som hittats död efter brandkatastrofen, och hans familj.

Han hade mycket kontakt med Patrik Gillholm under arbetets gång på Oceana.

– Vi har haft mycket dialog, han var väldigt duktig på det han gjorde och har verkligen lagt ned sin själ i det han håller på med, säger Hugo Salming.

Hugo beskriver sorgen:

– Det svider. Det är surt. Det är segt. Jag tycker det är jäkligt tråkigt att det var en som inte kom ut.

Patrik Gillholm var anställd av Liseberg som konsult för Oceanabygget, och hade tidigare jobbat som projektledare på Liseberg. Familjen har bett om att lämnas i lugn och ro. De står i kommunikation med Liseberg.

Beskedet har varit ett hårt slag för kollegorna på nöjesparken. Klockan 12 på måndagen höll anställda på Liseberg en tyst minut för Patrik Gillholm.

– Man tappar fattningen och fotfästet. Det är en väldigt stor och traumatisk upplevelse, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

På utsidan om avspärrningarna runt det förstörda äventyrsbadet har en minnesplats byggts upp. Levande ljus brinner, förbipasserande har lämnat blommor och kort. På ett står skrivet:

”Till dig som inte hann ut. Må kärleken omsluta dig. Tack för allt du gjort för Göteborg.”

”Tack för allt du gjort för Göteborg” står det på ett kort utanför Oceana.