Man saknas fortfarande efter branden på Oceana

Publicerad 2024-02-13

GÖTEBORG/STOCKHOLM. En man är fortfarande saknad efter storbranden på Lisebergs vattenland Oceana.

Räddningstjänsten har ännu inte kunnat söka igenom hela byggnaden.

– Förloppet gjorde att skadorna och den rasrisk som varit under insatsen gjort att vi varit begränsade i vår förmåga att genomsöka byggnaden, säger Per Nykvist, vakthavande räddningschef.

Branden är fortfarande inte släckt på Lisebergs vattenland Oceana men räddningstjänsten har den nu under kontroll. Det meddelades under tisdagsmorgonen, 23 timmar efter att den kraftiga branden bröt ut.

Fortfarande saknas en man som arbetar på bygget på uppdrag av Liseberg.

– Det som är verkligt tungt att vi fortsatt saknar en person som arbetar med projektet. Vårt primära fokus sedan händelsens inledning är att rädda liv och sekundärt är att rädda byggnaden, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

Liseberg, byggentreprenören NCC och räddningstjänsten höll en gemensam pressträff under tisdagen.

Räddningschefen berättade att brandkåren fick larmet strax efter klockan 10 på måndagen.

– Det var en dramatisk räddningsinsats som inträffade igår. Det blev för oss en dramatisk inledning på insatsen. Ganska tidigt inträffade då någon form av brandgasexplosion. Det gjorde att vi fick retirera med de som kommit nära. Styrkorna fick istället försöka begränsa den mycket häftiga branden, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har ännu inte kunnat söka igenom hela byggnaden.

– Förloppet gjorde att skadorna och den rasrisk som varit under insatsen gjort att vi varit begränsade i vår förmåga att genomsöka byggnaden. Vi har inte kunnat vara där med vår brandpersonal, säger han.

Lisebergs vd: ”Det är verkligen tungt”

Lisebergs vd Andreas Andersen säger till Aftonbladet att han är djupt berörd av händelsen och att de påverkar hela Liseberg och Göteborg men att fokus nu inte är på ekonomi eller liknande utan på människor som berörs av branden.

– Det är verkligen tungt. Våra tankar går till denna kollega och hans anhöriga, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Den personal som arbetat är mycket påverkad av det som hänt.

– Det har varit 24 mycket intensiva timmar. Vi fokuserar på att ta hand om de medarbetare och gäster som påverkats, och klart är att det har varit tufft för alla på Liseberg.

Hur mår personalen?

– De mår sådär får jag säga. Men vi tar hand om dem, och vi alla försöker ta hand om varandra.

Hur påverkas planerna att öppna Oceana under våren 2024?

– Parken var i stort sett redo, men nu får vi tänka om. Men fokus är på att ta hand om de människor som påverkats, avslutar Andreas Andersen.

”Viktigt att det inte blir ryktesspridning”

Branden startade i eller vid en vattenrutschkana som slingrar sig längs utsidan av byggnaden. Exakt vad som fattat eld är fortfarande okänt. NCC, som är huvudentreprenör för bygget, bekräftade under måndagen att branden uppstått i samband med arbete.

– Vi vet inte exakt vad som orsakat branden och det är viktigt att den utredningen får göras, så att vi med säkerhet kan säga vad som är orsaken, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef hos NCC.

NCC har hittills varit förtegen om detaljer kring branden.

– Vi tycker det är viktigt att det inte blir ryktesspridning, och att den information som finns verkligen är säkerställd.

Riskerar inte tystnad att bidra till ökad ryktesspridning?

– Jag tycker det är viktigt att det finns en kvalitetssäkring på den information som kommer, säger Niklas Sparw.

Inte heller Lisebergs ledning vill i nuläget kommentera något kring hur branden kan ha uppkommit.

– I nuläget har vi ingen hypotes. Det får utredningen visa, säger Andreas Andersen, vd.

Brandrök i området.

Följ ämnen i artikeln