Monty Python-gång ger hälsoboost

Gå tokigt men kort

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-01-07

Gå knasigt och få träning på köpet. Det är budet från amerikanska forskare. Arkivbild.

Att gå på knasiga och ineffektiva sätt har välgörande effekter på hälsan.

Det menar amerikanska forskare som tagit ”silly walks” till labbet.

Till synes hopplösa gångstilar som blev världskända på 1970-talet genom John Cleese och Michael Palin, medlemmar i humorgruppen Monty Python, kan ge hälsoboost. Den anser amerikanska forskare som har studerat de knasiga sätten att ta sig framåt på.

Resultaten, som pekar på att knasig gångstil ger mer än dubbelt så mycket träning som vanlig gång, publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ:s julutgåva. Den är känd för att uppmärksamma mer eller mindre lättsam och lite udda forskning.

Humorgruppen Monty Python.

Teabag mest effektiv

I studien fick 13 vuxna friska deltagare mellan 22 och 71 år testa gångstilarna. Deltagarna fick titta på sketchen ”Ministry of silly walks” från Monty Python. Därefter fick var och en göra tre gångförsök på fem minuter vardera.

Först fick de gå som vanligt i en valfri hastighet. I de följande två fick de till uppgift att härma hur karaktärerna Mr Teabag och Mr Putey går i sketchen. Forskarna mätte samtidigt bland annat hastighet, syreupptagning och energiförbrukning vid alla tre försöken.

Mest energi gick åt för att gå som Mr Teabag, det vill säga John Cleese klassiska promenad med långa, höga kliv och bakåthopp. Den var också överlägsen vad gäller syreupptagning – mer än dubbelt så bra som vanlig gång. Det är i nivå med intensiv träning.

Gå tokigt men kort

Forskarnas slutsats är att den som byter ut bara en minut av vanlig promenad mot Teabag-gång får en ökad förbränning med 8 kalorier per minut för män och 5 för kvinnor. Att promenera 11 minuter som Mr Teabag motsvarar 75 minuters vanlig promenad.

”Vår analys av energiförbrukning vid olika typer av gångstilar kan inspirera människor att röra kroppen i mer energikrävande – och förhoppningsvis roliga – sätt”, skriver de i en kommentar till studien.

Teabags gångstil kännetecknas av att röra sig framåt med lätt böjda ben, varvat med höga sparkar, bakåthopp och annat bensprattel.

Puteys gång innebär att vänster knä lyfts till 90 grader vid vartannat steg.

Följ ämnen i artikeln