Larmet inifrån Gaza: Mat, dricksvatten och el börjar ta slut

450 barn har dödats i flyganfallen

Publicerad 2023-10-13

Elen är avstängd, sjukhus har bombats och varken mat eller läkemedel kommer in.

Nu varnar läkare i Gaza för att sjukvården går mot en kollaps.

Samtidigt fortsätter de israeliska flyganfallen.

– Jag är rädd att vi dör här, säger svensk-palestiniern Ahmed Nofal som är i Gaza med sin syster och hennes tre barn.

Följ ämnen
Israel

De israeliska svaret efter Hamas blodiga attack beskrivs som det hårdaste hittills mot Gaza. Flyganfallen går in på sin sjunde dag och de döda på den palestinska sidan räknas i tusental.

Nu kommer rapporter om överfulla sjukhus som inte kan ta hand om de över
5 000 skadade. Den israeliska blockaden har strypt elförsörjningen och det är brist på mat och rent dricksvatten.

Israeliska försvarsmakten har samtidigt utfärdat en varning till norra Gaza och Gaza City med en uppmaning att evakuera inom 24 timmar.

Ahmed Nofal, 29, bor i Göteborg men är i Gaza med sin syster Reem för att hälsa på sin mamma och mormor. Reems son Bader, 20 och tvillingarna Rheem och Hleem, 3, är också med.

Ahmed Nofa med sin syster och familj.

De har flytt mellan olika hus de senaste dagarna för att ta sig i säkerhet från de intensiva luftanfallen.

– Vi lever på bröd och te nu. Vårt kylskåp har ingen el så mat blir dålig. Många affärer är stängda och bagaren vi handlar bröd hos säger att han börjar få slut på mjöl, säger Ahmed när Aftonbladet når honom på Whatsapp.

Han laddar sin mobil med hjälp av bilbatterier som han får hyra in sig på hos grannar.

”Sitter i en mänsklig bur”

Om nätterna sover de knappt. De måste vara beredda på flyganfallen. När raketerna slår ner i närheten skakar deras hus.

– Jag är rädd att vi ska dö här. För varje bomb som smäller är man redo att springa ut, säger han.

Rök stiger från Gaza efter ett av de israeliska bombattackerna. Bilden är från i går.

Förstörelsen är omfattande. Bilder visar kollapsade höghus, vägar som sprängts sönder och moskéer som jämnats med marken. Gazas största telekombolag har bombats.

Enligt Israel har man träffat byggnader och infrastruktur tillhörande Hamas.

Samtidigt är de civila offren många.

Några män letar efter överlevande i ruinerna efter ett israeliskt luftangrepp i Rafah.

Wallid Al-Hallis, 71, som bor i Göteborg befinner sig i Gaza, och intervjuades först av Alkompis. Han kom i onsdags för att hälsa på vänner och sin familj som han inte sett på länge, men resan förvandlades till en mardröm.

– Det är så många familjer som har dött här. Jag fick veta i dag att en familj på fyra personer jag känner dött när deras hus sprängdes. Jag har hört om hela familjer på 15 personer som har dött, säger han.

Wallid Al-Hallis är svensk-palestinier och befinner sig just nu i Gaza.

Av de 1 500 döda är omkring 500 barn. 60 procent av de skadade uppges vara kvinnor och barn.

Under torsdagen var alla skadade på Läkare utan gränsers klinik i Gaza barn mellan 10 och 14 år, säger Frederieke van Dongen, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Palestina.

– Läget är katastrofalt. Det har varit svårt i 16 år, men nu har man bombat Gaza i sex dagar rad. Människor har ingenstans att fly, de sitter i en mänsklig bur, säger hon.

Frederieke van Dongen, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Sjukhus och ambulanser har bombats

Nu för organisationens klinik, liksom alla andra sjukhus i Gaza, en kamp mot klockan. Sjukvårdsmaterial och läkemedel går åt snabbt när sjukhusen ska ta hand om de många skadade.

All utrustning och läkemedel kopplade till traumamedicin behövs. Likaså mediciner för cancersjuka och patienter med kroniska sjukdomar.

De dieselaggregat som driver sjukhusen beräknas räcka mellan två till tre dagar till.

– Om det händer är det en dödsdom för många människor. Vi har hundra nyfödda och många andra patienter som är beroende av maskiner för att överleva. Finns det ett ord bortom katastrof? Då skulle jag använda det i det här fallet, säger Frederieke van Dongen.

Läkare inspekterar en skadad ambulans efter ett israeliskt flyganfall mot Nassersjukhuset i Khan Younis i södra Gazaremsan.

18 vårdinrättningar, däribland flera sjukhus, har träffats i flyganfallen. 20 ambulanser har träffats och 11 sjukvårdare har dött. Det är en nivå av våld Läkare utan gränser inte sett tidigare i konflikten.

– Civila och sjukvårdspersonal måste skyddas. Jag förstår att det är krig, men krig har också lagar och de följs inte nu. Ingen är säker i Gaza, säger hon.

Släpper blockaden – om gisslan friges

400 000 människor har tvingats fly sina hem för att ta skydd från de intensiva anfallen. Många av dem har tagit tillflykt till FN-skolor, andra har tagit sig till släktingar eller fått husrum hos främlingar.

En palestinsk familj sitter utanför sitt före detta hem efter israeliska flygangrepp i Rafah.

– Det är en helt galen idé att inte låta hjälp komma in. Det kommer kosta oss alla och vända hela regionen upp och ner, säger Wallid Al-Hallis.

Israel har uppmanat Gazabor att lämna området och ta sig till Egypten. Men flera vittnar om att det inte går. Ahmed Nofal och hans familj har försökt tre gånger men stoppats.

Svenska UD hjälper svenskar att flyga hem från Tel Aviv, men man måste själv ta sig till flygplatsen. Sverige avråder från alla resor till Gaza.

Ahmed och hans familj försöker ta sig ut från Gaza, men än så länge har det inte gått.

Att situationen här är svår vet Wallid Al-Hallis, men Hamas massiva attack och ett krigsutbrott hade han inte kunnat föreställa sig.

– Jag reste hit efter många år då alla trodde att läget var lugnt. Till och med israelerna felbedömde det så det är inte konstigt att jag gjorde det. Hade jag vetat det hade jag ändrat mina planer, men nu är det för sent. Jag önskar få lämna Gaza via Egypten.

Flera röster har höjts för att inrätta en humanitär korridor så civila kan ta sig ut säkert.

Enligt den israeliska regeringen är det inte aktuellt att släppa på blockaden för att hjälpa civila eller upprätthålla sjukvården. Blockaden släpps när Hamas friger de cirka 150 personer som hålls gisslan inne i Gaza, enligt landets energiminister Israel Katz.