Tänker Israel låta två miljoner palestinier svälta ihjäl?

Att många israeler ropar på hämnd är inte svårt att förstå. Men staten Israel måste trots det hålla sig till krigets lagar när man slår tillbaka.

Jag vet inte exakt vad det är Israel vill uppnå med sin blockad av Gaza men jag hoppas att planen inte är att låta två miljoner palestinier svälta ihjäl.

Då riskerar Israel att hamna i samma liga som Ryssland när det gäller krigsbrott.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Israels försvarsminister annonserade i början av veckan en total blockad av Gaza. Ingenting för föras in i den Hamaskontrollerade enklaven. Inte mat, medicin, bränsle, vatten eller andra förnödenheter.

Nu säger Israel att blockaden kan lättas om Hamas släpper de över hundra israeler som hålls som gisslan, väl medvetna om att så inte kommer att ske.

Blockaden har redan fått effekten att Gazas enda kraftverk står stilla eftersom bränslet tagit slut.

Det innebär att hela Gaza är utan el. Många sjukhus och andra ställen har dieselgeneratorer men eftersom inget nytt bränsle kommer in står även de snart stilla.

De redan överfulla bårhusens kylar kommer inte längre att fungera. En rad medicinsk utrustning på sjukhus går inte längre att använda. Patienter dör.

Invånarna kommer snart att stå utan rent dricksvatten eftersom det krävs el för att pumpa upp vattnet. Gaza får en del av sitt vatten från anläggningar som omvandlar Medelhavets saltvatten till dricksvatten. Men de kräver el för att fungera.

Inte heller vattenreningsverken fungerar utan el. Avloppsvattnet kommer att gå orenat rakt ut i havet.

Gaza importerar mycket av sin mat. Det är oklart hur stora lager som finns i Gaza men förr eller senare tar maten slut. Många av invånarna är fattiga och kommer inte att ha råd att köpa mat när priserna stiger på grund av bristen.

Detta är några av de omedelbara följderna av Israels totalblockad.

Palestinier letar efter överlevande efter en israelisk attack i Gaza på torsdagen.

Instängda

Man kan givetvis hävda att palestinierna får skylla sig själva. Det är Hamas som satt sin befolkning i den här situationen i och med sin rekorddödliga attack mot Israel.

Det fråntar dock inte Israel från ansvar att skydda civilbefolkningen när de vidtar krigshandlingar.

Israel har upprepade gånger de senaste dagarna uppmanat folk som bor nära Hamas-byggnader att fly. Problemet är att människorna i Gaza inte har någonstans att fly. De är omgivna av Israels stängda gräns på två sidor. Havet på en sida. I söder går gränsen till Egypten som är stängd för alla som inte har särskilt tillstånd att passera.

Många Gazabor har försökt ta sig mot gränsen mot Egypten men tvingats vända då Israel genomfört kraftiga bombningar på sin sida av gränsen.

Samma bombningar har förhindrat att förnödenheter kunnat köras in från Egypten.

Den absoluta majoriteten av Gazaborna är fångna i det lilla territoriet som är hälften så stort som staden New York. De har ingenstans att ta vägen.

I Gaza finns inga skyddsrum. Utom de Hamas har byggt för sina egna. I stället har över 300 000 Gazabor redan tagit sin tillflykt till skolor och andra institutioner som drivs av FN i hopp om att Israels ska avstå från att bomba dessa.

Blockad illegal

Israel har länge haft en blockad mot Gaza där förbud rått mot att föra in vissa varor. Särskilt sådant som skulle kunna använda av Hamas för att bygga vapen eller tunnlar. Men dagens totala blockad är något helt annat

FN-chefen och andra ledare har redan dömt ut Israels blockad som illegal.

–Att skära av vatten, el och mat till en stor civilbefolkning är ett brott mot internationell lag, säger EU:s utrikeschef Joseph Borrell.

USA:s president Joe Biden påminde i går premiärminister Netanyahu i ett telefonsamtal att ”i all vrede och frustration” är Israel fortfarande ”bundet att av krigets lagar”.

Frågan är om det av hat förblindade Israel lyssnar.

Premiärminister Netanyahu ord ”det vi kommer att göra mot fienden kommande dagar kommer att eka i generationer”, får mig att tvivla.

Netanyahu och hans försvarsledning står inför ett svårt dilemma. Efter massakrerna som utspelat sig i södra Israel kräver befolkningen ett stenhårt svar mot Hamas. 

Samtidigt förväntar sig Israels vänner i västvärlden att Israels hämnd blir proportionerlig.

Det är terroristerna i Hamas som ska slås ut, inte hela den palestinska befolkningen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Gerillakrig

Men Hamas har förskansat sig i ett omfattande system av underjordiska tunnlar i Gaza. Det kommer Israel inte åt med sina bombningar. Det krävs en markoffensiv.

I ett gerillakrig ökar riskerna lavinartat för stora israeliska förluster trots att man militärt är vida överlägset Hamas. Men också för att civilbefolkningen blir måltavlor.

Går Israel över en gräns, oklart exakt var den går, innebär det att Iranstödda Hizbollah sannolikt öppnar en andra front vid Israels norra gräns.

Just nu har Israel större delen av världens sympati på sin sida på grund av Hamas massmord på civila israeler. Men stämningsläget kan ändras väldigt snabbt om palestinska kvinnor och barn faller offer i hundratal för israeliska kulor.

Israels utmaning är att svara på ett krigsbrott utan att själva begå ett.