5 punkter om: Mordet på pappan Mikael i Skärholmen

Publicerad 2024-04-12

Mordet på Mikael, 39, har väckt starka reaktioner över hela landet.

Hans 12-åriga son blev vittne till skjutningen vid en gångtunnel i Skärholmen.

Anhöriga riktar nu stark kritik mot politiken, samtidigt som en omfattande polisjakt pågår.

1. Var på väg till badhuset

Klockan 18.15 på onsdagskvällen kom larmet in om en skjutning i Skärholmen. Pappan Mikael var på väg till badhuset med sin 12-åriga när han konfronterade ett kriminellt gäng vid en gångtunnel, enligt uppgifter till Aftonbladet. I konfrontationen blev Mikael skjuten till döds. Framför ögonen på hans son, som var den som ringde polisen.

2. Ingen gripen

Flera gärningspersoner ska ha setts lämna gångtunneln på ”fatbikes”, enligt uppgift. En omfattande polisjakt började direkt, och på fredagen meddelade polisen att man har förhöjd närvaro i Skärholmen och att man tar höjd för ytterligare våld. Ingen person har gripits.

3. Stod upp mot gängen

På en lapp framför blommorna vid minnesplatsen står det: ”Vi kommer alltid minnas dig och bära med oss ditt mod och föredöme.” Mikael ville inte att hans sons uppväxt skulle präglas av en miljö med kriminalitet. Därför hade han varit i kontakt med polisen om sin oro för gänget, enligt Aftonbladets uppgifter.

4. Ilskan mot politiken

Både statsminister Ulf Kristersson (M) och S-ledaren Magdalena Andersson besökte Skärholmen under torsdagen. Men politikernas deltagande i sorgen har inte tagits på så stort allvar av anhöriga. De upplever att politiken inte gör tillräckligt för att stoppa gängkriminaliteten.

– Vi var på din debatt när Adrianas mamma frågade vad ni ska göra åt våldet. Vad hände efter debatten när kamerorna dog? Du kom inte fram till henne. Du beklagade ingenting, du visade inga känslor. Det här var ett år sen och nu är min bror död. Men kamerorna är viktigare, sa Mikaels syster Aneta till Magdalena Andersson på torsdagen.

5. Ny gängkonflikt

Det finns en ny gängkonflikt mellan grupperingar från Vårberg och Skärholmen, enligt uppgifter. Det har beskrivits som att ingen haft kontroll över narkotikahandeln i området och man har misstänkt att större konflikter kunnat blossa upp. Det är inte klarlagt om mordet kan kopplas till samma gäng.

Mikael blev 39 år gammal.