Kravet: Rädda svenske Johan med en ”task force”

Abir Al-Sahlani kräver att EU hjälper fängslade svensken

Publicerad 2023-09-13

STRASBOURG. Iran bekräftar nu att de håller Johan Floderus, 33, fången och att han anklagas för spioneri.

Den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani kräver att EU skapar en ”task force” för att släppa honom och andra EU-medborgare som sitter fängslade i landet fria.

– EU måste sätta hårt mot hårt nu, säger hon till Aftonbladet.

Johan Floderus var på en privat resa i Iran med tre vänner förra året. När han skulle resa hem greps han på flygplatsen och nu sitter han fängslad på det ökända Evinfängelset i Teheran.

Under tisdagen bekräftade Iran att man håller Floderus fången. Enligt regimen är den EU-anställde svensken misstänkt för spioneri. Enligt Masoud Setayeshi, Irans talesperson för rättsväsendet, kommer man släppa en utredning om hans fall i veckan, enligt Reuters.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har sagt att man jobbar intensivt med ärendet och enligt Borrell tas fallet upp ”på alla nivåer” i kontakten med Iran.

 EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) vill att EU tillsammans jobbar för att få svenske Johan Floderus fri från fängelset i Iran.

Skrev brev till EU:s utrikeschef

Men EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) ställer sig frågande till om EU gjort tillräckligt och har skrivit ett brev till Borrell för att få svar på vad EU gör och kommer att göra för att få Johan Floderus fri.

– Man säger att man alltid tar upp det här när man pratar med Iran, men det finns inte dokumenterat, bevisen finns inte, så jag vet inte. Det är problemet med tyst diplomati, säger hon till Aftonbladet.

Hon vill att EU sätter ihop en task force för att få honom och andra EU-medborgare som sitter fängslade i Iran fria.

– Jag och Centerpartiet kräver att vi tillsätter en task force, en grupp som koordinerar och samarbetar för att få ut EU-medborgare från de iranska fängelserna, säger hon.

Svenska Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar.

I samband med Johan Floderus 33-årsdag i söndags vädjade hans familj om internationell hjälp i sin kamp.

– Jag kan inte föreställa mig det lidande han och hans familj går igenom. Måste vara fruktansvärt att sitta fängslad för något man inte gjort. Men det är det här Irans mullor har gjort i 44 år, hållit sitt eget folk gisslan och nu gör man samma sak mot EU-medborgare, säger hon.

Vill utvisa alla iranska ambassadörer

När årsdagen av Jina Mahsa Aminis död, protesterna och läget i Iran uppmärksammades i parlamentet tog Al-Sahlani upp hans fall i talarstolen. Hon och flera andra parlamentariker vill att EU terrorklassar det iranska revolutionsgardet och beslagtar deras tillgångar i EU.

– Det är dags att sluta med mumlandet, med pressmeddelanden, det är dags att agera! Vi måste frysa deras tillgångar, ta deras pengar. Det är dags att visa verklig solidaritet med Irans kvinnor, sa hon.

Hamid Noury är dömd till livstids fängelse i Sverige för folkrättsbrott.

Flera parlamentariker tog upp fallen med EU-medborgare som hålls fångna i landet och regimens ”gisslandiplomati”. En av dem ville att alla iranska ambassadörer utvisas tills medborgarna släpps.

Hur många de är vet man inte och det är en del av problemet, enligt Al-Sahlani.

– Det ryktas om 22 stycken, men vi vet vi inte hur många som sitter fängslade. Varje lands utrikesdepartement sköter det själva. Jag vill att vi ska samla våra ansträngningar och jobba tillsammans för att de ska bli frigivna.

– Det är helt oacceptabelt att regimen använder våra medborgare som utpressning. Det är skamlöst.

Kan det inte förvärra för Johan Floderus och andra fängslade?

– De sitter redan fängslade.

Kräver fångutbyte, enligt uppgifter

Enligt UD jobbar man mycket intensivt med att få ut Johan Floderus. Tobias Billström, utrikesminister, har tidigare sagt att 33-åringen är godtyckligt frihetsberövad och omedelbart ska släppas fri.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Iran ha krävt att Sverige släpper den iranska folkmördaren Hamid Noury i utbyte mot Johan Floderus.

Abir Al-Sahlani konstaterar att Johan Floderus nu suttit fängslad i över 500 dagar – trots det intensiva arbetet med att få honom fri.

Vad ska den svenska regeringen göra?

– Man måste söka stöd hos andra EU-medlemmar och börja sätta hårt mot hårt. Det är det enda språk mullorna förstår i deras regim.

UD jobbar med ”en handfull fall” av fängslade svenska medborgare i Iran. Bland dem finns den svensk-iranske forskaren Amhadreza Djalali, som dömts till döden för spioneri.

Ingången till det ökända Evin-fängelset i Iran.