Incidentrapporten från Liseberg: Stenkastning och bråk

Uppdaterad 2024-02-12 | Publicerad 2023-05-26

Liseberg har dragit in 50 åkband hittills – på bara en månad.

Incidentrapporterna under våren visar ett stort antal försök att tränga sig före i köerna, hur besökare smällt smällare och kastat sten från attraktionerna och på andra gäster.

”Avgående 36 avvisar tre personer för att de har kastat smällare i köfållan Valkyria. Föräldrarna till de 14-åriga barnen kontaktas. Ingen av föräldrarna möter upp”, står det i incidentrapporten.


 Uppdatering 240212: Stor brand på Lisebergs nya vattenpark Oceana


Incidentrapporterna från nöjesparken Lisebergs första öppna månad vittnar om mycket stök – på bara en dag, den 23 april, larmades det till exempel om 12 tillfällen då besökare försökte tränga sig före i kön till nöjesparkens karuseller.

– Det här är någonting som vi ser varje år, men nu har vi sett det lite mer än tidigare. Man tränger sig före i köfållorna, man beter sig stökigt i sin omgivning, har kommunikationschefen Mårten Westlund tidigare berättat för P1 Morgon.

– Det här handlar om personer, eller grupper av personer, som inte följer de regler som man godkänt när man köper en åkprodukt.

Liseberg har börjat jobba med civila vakter, vilket man inte gjort tidigare, som gör att man kan jobba mer proaktivt mot stöket.

I incidentrapporterna som Aftonbladet begärt ut kan man förutom ett stort antal bråk i köerna och försök att tränga sig före, också se hur besökare har kastat sten på andra besökare och uppträtt hotfullt. Vanligt förekommande är också plankningsförsök och fiffel med åkband.

Attraktion på Liseberg.

Några utdrag ur nöjesparkens egen sammanställning ger en bild av hur incidenterna kan gå till:

”Ordningsvakter tillkallade värd i park då XX blivit utpekad utav både gäster i kön samt personalen i Luna om att dom trängt sig före samt betett sig oacceptabelt medans de har stått i kön. XX blev informerad om att han fått sitt guldpass spärrat och sedan har vakterna tagit ut honom ifrån parken”.

”XX tillsammans med hennes vänner har stökat och gått förbi kön uppe på Atmosfear och även kastat runt några flaskor i kön. XX har även kastat sten när de åkte i Atmosfear”.

”XX har ihop med sitt sällskap trakasserat och förolämpat en grupp på tre i Atmosfear-kön. (...) De berättade också att de fick gester från XX hans sällskap som ska tyda på hot när de sa sluta ett antal gånger.”

”Civil ordningsvakt iakttar XX och hans kompis i Luna park där dom står och kastar stenar och föremål på gäster som åker i Flumeride. De har även stått och försökt ta sig in i personalens baksida på en kiosk uppe vid Luna park.”

Lisebergskaninen.

Här finns också ett tiotal larm om att besökare gör Hitlerhälsning i de olika karusellerna – och fångas på film.

Men kommunikationschef Mårten Westlund säger att Lisebergs arbete med civila vakter har gett resultat – och att antalet störningar nu sjunker.

– Ja, under förra veckan har vi sett en nedgång av antalet incidenter, tack vare vårt förändrade arbetssätt. Det handlar främst om civila vakter i parken som kan avstyra incidenter innan de sker. Då punktmarkerar också vissa av köfållorna.

Följ ämnen i artikeln