Konstnären bakom mönstret på Birgitta Eds klänning: ”Intressant”

Publicerad 2023-07-17

Birgitta Ed bar en klänning under Natotoppmötet med ett mönster av konstnären Carl Johan de Geer.

Han är en stark motståndare till såväl Nato som Turkiet och tror att statsministerfruns klädval kan vara en subtil känga.

– Visst är det så och det är jätteintressant, säger Carl Johan de Geer.

Följ ämnen
Nato
Birgitta Ed och Olena Zelenska.

Turerna kring Sveriges medlemskap i Nato har varit många. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg är övertygad om att Sverige blir medlem inom en snar framtid, men i Turkiet växer kritiken mot president Erdogans ja till Sveriges Natoansökan och flera turkiska parlamentariker hotar nu att rösta nej.

Nyligen ägde Natotoppmötet i Vilnius rum och statsminister Ulf Kristersson var på plats med hustrun Birgitta Ed vars klädval har blivit en snackis. En av dagarna bar hon en klänning från svenska modemärket Rodebjer vars mönster konstnären Carl Johan de Geer, 85, står bakom och som han skapade under 1960-talet.

Det var också under de åren som han blev omskriven i helt andra sammanhang. Våren 1967 väckte Carl Johan de Geer stor uppmärksamhet med vapenvägraraffischer där bland annat ”Skända flaggan” ingick. Carl Johan de Geer hade avbildat svenska flaggan som brann och mitt i den hade han skrivit ”kuken”.

Då var det förbjudet att skända flaggor i Sverige och Carl Johan de Geer blev gripen av polis och sedan åtalad och dömd för skymfande av statssymbol, skymfande av utländsk statssymbol och uppvigling.

Nyligen lånade han också ut sin klassiska affisch till tidningen Flamman då de utlyste en satirtävling för att håna Turkiets president Erdogan.

Birgitta Ed i sin klänning under Natomötet i Vilnius.

Carl Johan de Geer visste inte alls om att Birgitta Ed ägde ett plagg med hans mönster och blir fundersam över klädvalet.

– Jag gjorde ju affischer en gång i tiden som var starkt fientliga mot Turkiet och jag vet inte i vilken grad det här var medvetet från Birgitta Eds sida. Visste hon om min historia, att jag hade gjort mönstret och att jag faktiskt var en kriminell, åtalad och straffad konstnär? Så var det ju faktiskt.

– Jag undrar också hur det här kommer påverka försäljningen. Det känns jättekonstigt och skrämmande, jag vet ju inte om Rodebjer kommer vilja samarbeta med mig i framtiden efter det här. Antingen tycker hon det är fantastiskt bra eller så tycker hon det är jobbigt.

Om Birgitta Ed är medveten om Carl Johan de Geers bakgrund tror han mycket väl klädvalet kan vara en subtil känga.

– Jo, visst är det så och det är jätteintressant. Jag blev glad och lite smickrad faktiskt att jag plötsligt hamnade i ett sammanhang som jag inte alls hade förväntat mig. Men jag tycker mönstret gjorde sig oerhört bra. Den lyste verkligen upp hela omgivningen och i sådana här sammanhang då fruarna är medsläpade är det sällan de har sådan impact, men här hade hon ju det, säger Carl Johan de Geer som är en stark Nato-motståndare:

– Ja, jag är emot Nato och tycker inte att Sverige ska vara med i en kärnvapenmakt, det är otäckt. Jag har också varit en aktiv motståndare och det ser ju nu ut som det kommer dra ut på tiden eller kanske inte ens bli av.

– Erdogan ljuger ju hela tiden och det är en skam att Sverige skulle vara kompanjonstat med en skurkstat av värsta sort. Turkiet är en skurkstat som man nu försöka smeka medhårs. Jag tycker det är vidrigt.

Konstnären Carl Johan de Geer.

Om vi ska avslutningsvis ska återgå till mönstret, hur skapades det?

– Det är ett av mina första mönster och det bygger på en väldigt komplicerad idé med en liten modul som jag vände på fyra gånger tills mönstret blev större och större. Det är förmodligen mitt bästa mönster.

–  Jag hade en liten butik på Birger Jarlsgatan i mitten av 60-talet där jag sålde och tryckte tyger. Men det gick åt helvete, det var inte ekonomiskt hållbart. Men då tryckte jag det där mönstret för hand och sålde några få meter och det ingick sedan som mitt första mönster när 10-gruppen bildades.

Birgitta Ed kommenterar klädvalet via Ulf Kristerssons stab:

”Jag ville ha på mig något svenskt, och Rodebjer tycker jag gör mycket fint. Dessutom funkade den bra med min prästskjorta under!”.

De låter även hälsa att hon hade ytterligare ett plagg under toppmötet från Rodebjer när hon fotograferades med Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska.

Följ ämnen i artikeln