Krisen i Japan - FAQ

Uppdaterad 2011-03-18 | Publicerad 2011-03-17

Få svar på de vanligaste frågorna här

Några frågor återkommer i direktrapporteringen, därför har svaren på dem sammanställts här.

Kan det här påverka Sverige?

Flera experter som tidningen varit i kontakt med säger att strålningen, om det blir ett större utsläpp, inte kommer att få några praktiska konsekvenser för Sverige. Innan den når Sverige har den blivit så utspädd.

Vad gör man vid kärnkraftsanläggningen?

Japanska företaget Tepco, som driver anläggningen, gick under torsdagen ut med att man fortsätter spruta vatten över reaktorerna. Man försöker också hitta sätt att lösa strömförsörjningen till kylanläggningen.

Var ska svenskar i Japan vända sig?

Svenska ambassaden i Tokyo uppdaterar råd och anvisningar på http://swedenabroad.com/Page____51035.aspx. Ett twitter- (http://twitter.com/#!/EmbSweTokyo) och facebook-konto (http://www.facebook.com/#!/EmbassyofSwedenTokyo) har också öppnats.
Akuta frågor kan skickas till ambassaden.tokyo@foreign.ministry.se. Det går också att ringa 03)5562-5050 klockan 9.00-17.30 lokal tid eller jourtelefonen 090-3139-6005. Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46 (0)8 405 10 00.

Finns det några andra länder som det är farligt att åka till på grund av krisen i Japan?

Nej, det är i Japan som riskerna för strålning finns. Inga andra länder ligger i farozonen enligt Helene Jönsson på Strålsäkerhetsmyndigheten. Det ska ske ett väldigt stort utsläpp för att andra länder ska drabbas så hårt att människor behöver evakueras.

Hur många svenskar finns i Japan i nuläget?

UD har tidigare uppskattat antalet svenskar i Japan till cirka 2000 men förmodar att den siffran sjunkit senaste dagarna.

Vad är det värsta som kan hända?

Läs mer här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/jordskalvetijapan/article12745221.ab

Följ ämnen i artikeln