Ny krisplan ska rädda reaktorn

Publicerad 2011-03-15

Tokyoborna köar för att ta sig ut ur megastaden – vinden blåser från olycksområdet

Klicka på grafiken för att se den i större format.

Kärnkraftverkets anställda kämpar förtvivlat med nya problem – kylningen vid reaktor fyra fungerar inte.

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, enligt franska ASN.

Nya krisplanen: Att med helikopter ösa havsvatten över reaktor 4.

Läget vid det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 har stabiliserats något. Strålningen vid kraftverket har är nu så låg att den inte längre är skadlig för människor, sade regeringstalesmannen Yuki Edano på tisdagsförmiddagen.

Men strax därefter kom ett nytt bakslag.

I reaktor 4, där förbrukat kärnbränsle förvaras i en bassäng, har kylningen slutat att fungera och kylvattnet har nu börjat koka enligt AP. Enligt myndigheter undersöker personalen nu hur de ska åtgärda problemet.

En sexa

Företaget Tepco som driver kärnkraftverket förbereder nu en krisplan. Med helikopter har man tänkt att överösa mellanlagringsbassängen i reaktor 4 med havsvatten. Bränsleelementen måste nämligen vara täckta med vatten för att vara säkra.

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN enligt AFP.

Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka. Olyckan i Tjernobyl 1986 betecknades som en sjua på skalan.

– Olyckan har tagit en helt ny dimension jämfört med i går. Det står klart att vi är vid nivå sex, säger Andre-Claude Lacoste, ordförande vid den franska kärnsäkerhetsmyndigheten till nyhetsbyrån AFP.

Vidhåller en fyra

Man Japans kärnkraftsmyndighet vidhåller sin bedömning och behåller nivån 4 på den sjugradiga skalan, uppger TT.

– Det kunde fransmännen hållit för sig själva. Jag säger inte att deras bedömning är fel, men vi gör inget sådant uttalande i dag, säger Lars Gunsell vid Strålsäkerhetsyndigheten till TT.

Han påpekar att det är det drabbade landet som ska göra den första bedömningen och i andra hand det internationella atomenergiorganet IAEA.

– Det är inte upp till andra länder att publicera siffror, upprepar han.

"Litar bara på IAEA"

En orsak till att internet på tisdagen var fullt av uttalanden och rykten är att många misstror det japanska energibolaget Tepco som äger de drabbade reaktorerna.

De bekräftades väl också av att den japanska premiärministern Naoto Kan i dag enligt Financial Times oanmäld tog sig in på ett möte hos Tepco och begärde besked om vad som egentligen pågår i bolagets kärnkraftverk.

– Vi litar på informationen vi får från de japanska myndigheterna via IAEA. Vi tittar givetvis också på vad Tepco och japanska medier säger, men den enda källan som vi litar fullständigt på är IAEA, säger Lars Gunsell till TT.

”Alla måste ut”

Japans premiärminister Naoto Kan gick ut och varnade i tv i natt:

– Radioaktivitet har spridits från reaktorerna. Alla måste ut ur evakueringsområdet nu.

Vinden blåser mot Tokyo

Trots de lugnande beskeden växer nu oron för radioaktiv strålning i Tokyo. I staden Maebashi, tio mil nordväst om Tokyo, var strålningen på morgonen tio gånger så hög som normalt och meteorologer varnar för att vinden blåser åt sydväst. Det skulle kunna föra radioaktivitet från Fukushima 1 in över jättestaden. Vinden väntas dock vrida sig till västlig, vilket skulle föra radioaktivitet ut över Stilla Havet istället.

Sent i natt svensk tid kom också rapporter om förhöjd strålning i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket.

TT:s utsända i Tokyo rapporterar om långa köer till biljettdiskarna på tågstationen Tokyo Station. Bland de köande var många barnfamiljer.

– Det är inte säkert här. Jag är väldigt nervös för vad som kan hända, säger 29-åriga Yoshie Natsumo, som vill till familjens hemstad Okayama, nära Hiroshima i södra Japan till TT.

Fakta: Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor

Kärnkraftverken som har problem:

Ett av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1. Reaktor 1 på Fukushima 1 utsattes i helgen för en explosion.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt. Den utsattes natten till måndagen för en explosion.

Reaktor 3 på Fukushima 1 fick på måndagsmorgonen stora problem med sitt nedkylningssystem.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

Strålningsdoser

Strålning mäts i enheten sievert.

Årsgränsen för en anställd på ett kärnkraftverk är 50 millisievert.

Årsgränsen för en vanlig svensk är 4 millisievert.

Vid en dos av 1 sievert (1 000 millisievert) får man tillfällig strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar.

Källa: TT och AFP

Följ ämnen i artikeln