Jobbar i en mardröm

Publicerad 2011-03-17

”Fukushima-arbetarna gör en heroisk insats”

Klicka på bilden för större version.

Mörker som bryts av ficklampors ljuskäglor, plötsliga vätgasexplosioner och snabbt retirerande räddningsarbetare.

I kärnkraftverket Fukushima Daiichi kämpar 50 anonyma japanska hjältar mot klockan.

– De gör en heroisk insats, säger strålskyddsföreståndare Dan Aronsson.

Räddningsarbetarna som ger sig in i Fukushima måste hantera strålning, gasutsläpp och mörker.

– Det är en oerhört komplex räddningssituation, säger Dan Aronsson, strålskyddsföreståndare vid kärnkraftverket Ringhals.

Arbetarna i Japan har på sig tygoveraller, hjälm, gummihandskar, skoskydd och andningsskydd eller syrgastuber. Dessutom dosmätare, gasmätare, ficklampor eller pannlampor och kommunikationsutrustning.

Går i helt mörka byggnader

I Fukushima är elen och därmed kontrollrummet utslaget. Därför vet man inte var strålningen är högst. Strålnivåerna måste först mätas upp av en strålskyddsgrupp som skickas in.

De tre viktiga säkerhetsåtgärderna vid dessa insatser är avstånd, skärmning och tid. Vägen in planeras så att de passerar så lite radioaktivitet som möjligt. Enstaka radioaktiva komponenter kan täckas av blymattor. Tidsgränsen kan vara så liten som 30 sekunder.

Arbetarna som ska stänga ventiler, leda in havsvatten och göra andra åtgärder går in i en helt mörk byggnad. De lyser sig fram med ficklampor. Mätinstrument visar hur stor dos strålning de får i sig, och upptäcker vätgas som kan explodera.

Sätter in vattenkanoner

Utanför försöker militärens helikoptrar bidra med kylning genom att släppa ned vatten och syra. I går var dock strålningen för hög och helikopterinsatserna fick avbrytas.

På kvällen kom räddningsarbetare i polisens minibussar, utrustade med vanliga vattenkanoner. Hittills kämpar man förgäves med att få kontroll över situationen.

David Levin
Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln