132 miljoner till de ansvariga för skandal-affären

Publicerad 2013-07-26

Tio av elva ansvariga chefer har lämnat bolaget

Lars G Josefsson

Tio av elva personer som satt i Vattenfalls koncernledning när Nuonafärren gick igenom finns inte längre kvar i bolaget. Sammanlagt har de fått 132 miljoner kronor i avgångsersättningar och pension.

Dagens Nyheter har gått igenom Vattenfalls årsredovisningar som visar att flera av cheferna fick mångmiljonbelopp i förmånliga avtal när de slutade. Den sammanlagda summan är 132 miljoner kronor.

Vattenfall meddelade tidigare i veckan att bolaget skriver ner sina tillgångar med 30 miljarder kronor. 2009 köpte Vattenfall gasjätten Nuon som merparten av nedskrivningen gäller. Vattenfall köpte Nuon för cirka 90 miljarder kronor och affären beskrivs som fiaskoartad.

– Sedan regeringen satte nya riktlinjer  för ersättningar till ledande befattningshavare 2009 följer vi dem och har exempelvis tagit bort alla bonusar för ledningsgruppen. Jag är stolt över att vi har lyckats med det på kort tid, säger Olof Gertz, Vattefalls HR-chef, till Dagens Nyheter.

VD:n fick mest

Finansminister Peter Norman (M) vill inte kommentera summorna utan låter hälsa genom sin pressekreterare till DN att avgångsvederlag är en fråga för bolagets styrelse.

Den som tjänat mest är den förre VD:n Lars G Josefsson som var drivande i Nuonaffären. Han lämnade Vattenfall med ett pensionsavta på 62 miljoner kronor.

Lars Engwall är professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och säger till DN att pensionsavtal och arvoden till ledningsgrupper i alla typer av bolag har ökat genom åren.

– Lön och pensionsavtal bestäms genom att direktörer vid anställningen förhandlar med styrelsen och då jämför de med hur det ser ut i andra bolag. Ett avtalt som har förhandlats fram vid anställningen kan inte ändras bara för att man gör en dålig affär, säger han till DN.

"Staten måste vara tydlig"

Jenny Nilsson, socialdemokraternas gruppledare i näringsutskottet är kritisk.

– Det gäller för staten som ägare att vara tydlig, säger hon till DN.

Den enda personen som var delaktiv i Nuonaffären och som sitter kvar på sin post är Tuomo Hatukka. Han har funnits hos Vattenfall sedan 2001 och tjänar 10,7 miljoner kronor per år. Han har även en pensionsavsättning på nästan 2,5 miljoner kronor om året.

Enligt Dagens Nyheter är höga avgångsvederlag inget nytt för Vattenfall. 2007 fick den dåvarande vice VD:n sparken och fick 48,5 miljoner kronor. Hans efterträdare, Jürgen Cramer, arbetade bara i fem månader men fick 20,9 miljoner kronor i avgångsersättning.