Två döms efter dödsskjutning i Handen

Publicerad 2024-05-07

En 21-åring mördades och en man skottskadades i Handen förra sommaren.

En 21-årig man sköts ihjäl och en man skottskadades i en bil i Handen i somras.

Nu döms två pojkar för dådet.

Polisen misstänker Dalennätverket beställde mordet – och utlovade en belöning på 300 000 kronor, enligt domen.

På fredagskvällen den 4 augusti förra året fick SOS ett samtal från en kvinna. Hon befann sig i baksätet av en bil i Handen, söder om Stockholm, och hade precis sett de två männen som satt i framsätet bli skjutna.

– Snälla jag behöver hjälp nu med en gång, skrek hon.

– De har blivit skjutna, det var två killar som sköt honom.

Samtidigt lämnade två mörkklädda personer platsen på en elsparkcykel.

Belöning utlystes för mordet

Det ena offret, en 21-årig man som satt vid förarsidan, hade träffats av fyra skott och dog på plats. Den andra mannen träffades i benet och överlevde.

Båda männen ska ha haft en koppling till ett nätverk söder om Stockholm, enligt Aftonbladets uppgifter. Nätverket hade då en hotbild mot sig, och det fanns uppgifter om att en belöning utfästs för den som dödade medlemmar.

Tre veckor senare greps en 16-årig pojke misstänkt för mordet, och två veckor senare greps ytterligare en 16-årig pojke, misstänkt för inblandning i mordet.

Båda pojkarna ska ha varit vänner och är hemmahörande i en annan del av landet.

Beställdes av Dalennätverket

Den ena pojken döms nu till fyra års sluten ungdomsvård nu för mord och mordförsök. Den andre pojken döms till tre års sluten ungdomsvård för medhjälp till mordet.

Enligt domen tros morduppdraget ha beställts av personer inom Dalennätverket.

Bland annat finns det uppgifter om att en högt uppsatt person inom Dalennätverket ska ha utlyst en belöning på 300 000 kronor för mordet.

I pojkarnas mobiler har polisen hittat bevis, som chattar och sökhistorik, som ligger till grund för domen. Den ena pojken ska bland annat ha skrivit att han ”avslutar folk” i en chatt.

Under 2023 var Dalennätverket inblandade i ett flertal konflikter, däribland med nätverket Foxtrot. Flera personer som kopplas till nätverket har senare dömts för våldsdåd.

Följ ämnen i artikeln