Nordkorea återupptar kärnvapenutveckling

Publicerad 2015-09-15

Nordkorea uppger att man åter startat upp sin produktion av kärnvapenbränsle.

Landet uppger att man är redo att bemöta USA:a aggressioner ”med kärnvapen när som helst”.

Nordkoreas kärnreaktor vid Nyongbyon har varit avstängd sedan 2007, men under 2013 hotade Nordkorea med att starta upp den igen.

Nu uppger man att Nyongbyon åter är i gång och "arbetar med full kapacitet”, skriver BBC News.

Hotat med robot

Reaktorn ska ha varit källan för tillverkning av plutonium för landets kärnvapenprogram, och tisdagens besked lär öka spänningarna mellan Pyongyang och omvärlden. Anläggningen som kan användas för urananrikning uppges ha ”kalibrerats, ändrats eller justerats och återupptagit normal drift”, enligt nyhetsbyrån AP.

Nordkoreas nya utspel kommer bara en dag efter att man hotat med att man var redo att skicka upp satelliter med långdistansrobotar. Vilket tolkats som att man hotar med att man utvecklar kapacitet för att nå med kärnvapen till USA:s fastland.

Avfyrningen av långdistansrobotar skulle markera firandet av kommunistpartiets årsdag under oktober, skriver AP.

Från nordkoreanskt håll hävdas att det rör sig om vädersatelliter.

”Är vår rätt”

– Rymdprogram i fredliga syften tillhör alla suveräna staters lagliga rättigheter. Och vårt folk är helt beslutsamma om att utnyttja dessa rättigheter oavsett vad andra har att säga om det, säger chefen för Nordkoreas myndighet för rymdfart enligt AP.

Experter uppger att de två täta utspelen är ett sätt för Nordkorea att pressa fram minskade ekonomiska sanktioner mot landet.

Följ ämnen i artikeln