Vännerna cyklar från Uppsala till Lund – för Musikhjälpens insamling

Publicerad 2018-12-09

De två barndomsvännerna ska ta sig från Uppsala ända till Musikhjälpens bur i Lund på cykel. Med Anders längst fram i lastlådan och Micke vid cykelpedalerna vill de visa att allt är möjligt – om man bara tillåter människor att göra saker på sitt sätt.

– Når vi målet cyklar vi tillbaka baklänges, säger Anders Eriksson, en av initiativtagarna.

Inför årets Musikhjälpen demonstrerar Anders Eriksson och Micke Johansson från Almunge att allt är möjligt om man bara vill. Det här gör de genom att cykla hela 70 mil, vilket UNT tidigare skrivit om.

Idén fick de egentligen för fyra månader sedan. Micke är cykelintresserad och hade tagit upp idén om en cykeltur till Vättern.

– Sen släppte Musikhjälpen sitt tema och då var det ju helt i linje med det vi ville göra, berättar Micke för Aftonbladet.

Temat för Musikhjälpen i år är ”Alla har rätt att funka olika” och de bestämde sig för att göra cykelturen till insamlingsbössan: @antiimpossible.

Med den vill initiativtagarna ge alla människor chansen att få leva ut sina drömmar, stora som små.

Vännerna har hängt ihop sedan dagis så det var givet att det skulle göra den här resan tillsammans.

”Man motarbetas ganska ofta”

Årets tema träffar Anders rätt i hjärtat. Han har det fysiska funktionshindret Cerebral Pares och därför är hans rörlighet kraftigt begränsad. Hans CP-skada har försvårat men aldrig stoppat honom från att göra ”häftiga” saker.

– Jag har alltid gjort coola grejer, hoppat bungy jump och har ett dykarcertifkat. Allt går att göra om man har rätt personer bredvid sig, säger Anders.

Deras bössa är egentligen bara startskottet för ett längre projekt. Antiimpossible kommer fortsätta löpa på efter Musikhjälpen. Det kommer vara en fond som ska ge människor med funktionshinder både råd och möjlighet att kunna hitta på häftiga aktiviteter precis som alla andra.

Enligt Anders är den svåraste biten med att ha ett fysiskt funktionshinder alla kostnader. Det ska vara specialanpassningar, läkarintyg och utbildning för assistenter för att kunna få hitta på något kul. Då är det inte särskilt enkelt att känna sig uppmuntrad, menar Anders.

– Man motarbetas ganska ofta. Jag blev ofta motarbetad som barn av exempelvis läkare och anhöriga som rådde mig att låta bli att göra vissa saker.

Men med lite ansträngning så motbevisade han dem.

– Jag har levt ett ganska häftigt liv, måste jag säga. Och jag vill att andra också ska få kunna göra det, säger han.

”Når vi målet cyklar vi tillbaka – baklänges”

När Aftonbladet pratar med initiativtagarna är de i Köping och har ungefär 55 mil kvar. Målet är att ta sig till Musikhjälpens bur på en vecka och för att orka med resan delar de upp den i etapper och sover på hotell.

– Folk har varit generösa. När vi övernattade i Västerås så bjöd hotellet på notan och de bidrog även till vår bössa, berättar Anders.

Cykelturen livesänds på deras Facebooksida under hela veckan och de bjuder på lite olika utmaningar beroende på hur mycket som kommer in. Blir det 20 000 kronor så badar Micke i isvak. Men det ultimata hade varit att få in hela fem miljoner.

– Vi har sagt att når vi det målet cyklar vi tillbaka hela vägen, fast baklänges, säger Anders.

– Alla har rätt att göra balla grejer och tycker man som oss så ska man bidra till vår bössa, säger Micke.

Följ ämnen i artikeln