Höga förväntningar på möte med Erdoğan: ”Mjukare ton från Ankara”

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2022-11-07

ANKARA. Förväntningarna är höga när Turkiets president Erdoğan i morgon tar emot statsminister Ulf Kristersson i Ankara.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har tonen från de turkiska företrädarna mjuknat något under de senaste veckorna.

– Det har inte varit några utfall mot Sverige, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Mötet mellan president Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson (M) äger rum imorgon eftermiddag och har föregåtts av noggrann planering mellan länderna.

Utöver Ulf Kristerssons stab finns en svensk delegation på plats där bland andra chefsförhandlaren Oscar Stenström ingår.

Mötet mellan presidenten och den svenske statsministern sker i president Erdoğans massiva palats i centrala Ankara och väntas avslutas med en gemensam presskonferens klockan 15.00 svensk tid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utanför presidentpalatset i Ankara, Turkiet 2020.

Brev och samtal

Mötet har föregåtts av flera brev som utväxlats mellan Kristersson och Erdoğan och även ett telefonsamtal som Ulf Kristersson beskrivit som ”konstruktivt”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har man från svensk sida noterat att president Erdoğan i sina kontakter med Ulf Kristersson anslagit en mer resonlig ton jämfört med tidigare diskussioner på hög nivå mellan länderna.

– Det har inte varit några utfall mot Sverige, säger en källa med insyn.

Mötet mellan president Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson (M) äger rum imorgon eftermiddag och har föregåtts av noggrann planering mellan länderna.

Konstaterandet kommer mot bakgrund av att det tidigare i kontakterna mellan Sverige och Turkiet periodvis varit hårda ord, som när Erdogan i mitten av maj kallade Sverige för ett ”vandrarhem för terroristorganisationer” eller som under Natos utrikestoppmöte i Berlin några dagar senare då Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu ska ha fräst till dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) om Sveriges feministiska utrikespolitik, enligt Reuters.

Samtidigt publicerade i dag Erdoğans kommunikationsdirektör Fahrettin Altun en debattartikel på Aftonbladet som tolkats positivt från svenskt håll.

”Den turkiska regeringen är försiktigt optimistisk” kring att regeringen i Stockholm tagit ”konkreta steg” för att möta Turkiets oro för terror, skriver man.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Första mötet sedan 2013

I artikeln skriver kommunikationsrådgivaren inget om de komplicerade turkiska utlämningskraven som varit en stötesten under förhandlingarna eftersom EU-länderna har en annan definition av vilka organisationer som är terrorklassade än Turkiet.

– Att kravet på utlämningar inte tas upp är en positiv signal, sa Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietsstudier vid Stockholms universitet, till Aftonbladet tidigare i dag.

Mötet mellan Erdogan och Kristersson är det första mötet på högsta nivå mellan de två länderna sedan 2013 då president Erdogan besökte Sverige och dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M).