Turkietexpert: ”Positivt att utlämningar inte tas upp”

Publicerad 2022-11-07

Viktigast i Turkiets debattartikel i Aftonbladet om Nato-medlemskapet är vad som inte sägs.

Det menar Turkiet-experten Paul Levin:

– Att kravet på utlämningar inte tas upp är en positiv signal, säger han.

Följ ämnen
Nato

Tidigare i dag måndag publicerade Aftonbladet en debattartikel skriven av Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid det turkiska presidentkansliet.

Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietsstudier vid Stockholms universitet tycker att det mest intressanta med debattartikeln är att det återkommande kravet på utlämningar av turkiska medborgare inte tas upp den här gången:

– Det tycker jag är viktigt, det är någon slags indikation. Detta är något man har tryckt på väldigt länge, och som man från svensk sida försökt framföra att där finns det väldigt tydliga rättsliga begränsningar på vad man kan förvänta sig från Sverige. Så att man inte tar upp det igen tycker jag bör noteras, säger Levin och fortsätter:

– I stället tar Altun upp två andra krav som finns i överenskommelsen man slöt i Madrid. Och ett av dem skulle man kunna säga att Sverige redan har uppfyllt i och med att Inspektionen för strategiska produkter redan har godkänt leverans av krigsmateriel till Turkiet. Och i den andra frågan, samarbete kring terrorism, använder han en vagare formulering – ”kampen mot terrorism” – som öppnar upp för att Erdogan skulle kunna nu eller vid någon senare tidpunkt säga att ”vi har fått tillräckliga löften från Sverige”. Jag kan ha fel, men min läsning är i alla fall att det här är något slags öppning och en positiv signal inför Kristerssons möte med Erdogan i morgon.

Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietsstudier vid Stockholms universitet.

Hur viktiga bedömer du att utlämningarna är för Erdogan?

– Det Sverige faktiskt förband sig till i överenskommelsen i Madrid, som ju Turkiet också skrev på, är ju inte att utlämna ett specifikt antal utan att hantera Turkiets utlämningsbegäranden skyndsamt och i enlighet med europeiska konventioner. Så jag tror inte att man bör stirra sig blind på just den enskilda punkten.

Det är inte Erdogan själv som skriver debattartikeln, vad gör det för skillnad att det är en underhuggare?

– Fahrettin Altun har Erdogans mandat att tala, han är en tung person.

Men Erdogan är väl ganska oberäknelig? Även om en sådan här artikel pekar i en riktning så kan han säga något annat sedan?

– Absolut. Det här är en positiv signal, men det är inte över. Det handlar i slutändan om vad Erdogan gör för bedömning, vad som är bäst för honom politiskt, säger Paul Levin.