Gravida Nora, 40, dödades: ”Hon var en envis krigare”

Uppdaterad 2024-04-23 07.25 | Publicerad 2024-04-13

Nora blev 40 år gammal. Hennes mamma beskriver henne som en envis krigare som den sista tiden var lyckligare än någonsin då hon äntligen skulle bli mamma.

Nora var så lycklig – hon hade egentligen gett upp tanken på att få barn efter tidigare misslyckade försök.

Nora hade bara hunnit vara gravid i tre månader när hon hittades död i sin säng.

– Någon har tagit mitt barn och mitt barnbarn ifrån mig och jag kan inte förstå varför, säger Noras mamma Gina.

Sorgen hänger som en tung filt över Gina. Ja, över hela lägenheten i Tranås där hon bor.

Gina har svårt att sitta still. Hon behöver resa sig ibland. Det är som om kroppen inte klarar av att sitta vid köksbordet, som att en så vardaglig handling inte stämmer överens med det hon berättar om.

Hon pekar på sin mage där hon stundtals får en skärande smärta efter att Nora dog.

– Kanske är det för att det var där inne hon låg en gång. Vi satt ihop genom navelsträngen, säger Gina.

”Ville se henne en sista gång”

Runt våra fötter stryker katterna Missy och Nugget – Noras älsklingar som hon hade under så många år. Nu har de fått flytta hem till Gina, sju mil bort, och de är fortfarande lite oroliga.

– Det känns som att ha en liten del av Nora kvar när de är här, säger Gina.

Dagen innan vi möts har Gina varit i Linköping för att planera Noras begravning. Och för att få se dottern en sista gång.

Nora, som hade fyllt 40 när hon dog, låg i en vit kista klädd i en vit klänning som mamma Gina valt ut.

– Jag ville se henne en sista gång och det gjorde jag. Men trots att jag sett henne död känns det fortfarande overkligt. Som att hon ska komma in här när som helst, säger Gina.

Nora hittades död i sin lägenhet i Linköping den 21 mars.

Hittades död hemma

Det var den 21 mars i år som Nora, eller Nara som hon föredrog att kallas, hittades död i sin lägenhet i centrala Linköping.

Hennes mamma och vänner hade då upprepade gånger försökt få tag i henne på telefonen och över sociala medier men hon svarade inte, telefonen var avstängd.

– Och hon stänger aldrig av telefonen, oavsett vad, säger Noras nära vänner Hibo och Emma som är med Gina som stöd under intervjun.

Hibo gick hem till Nora för att knacka på men hon öppnade inte.

Framåt kvällen började Gina borta i Tranås att bli rejält orolig. Dagen efter var tanken att hon och sambon skulle åka till Linköping för att träffa Nora.

Gina hade köpt en skön dress i plysch till Nora och hennes växande gravidmage, men nu gick inte Nora att nå.

Nora och hennes ”bebisar”: katterna Missy, 8, och Nugget, 14 år.

Kritiserar polisen

Gina ringde polisen.

– De sa att hon nog bara hade stängt av för att slippa sociala medier och att det säkert inte var någon fara, säger Gina.

Gina ger sig inte. Hon ringer igen. Och sen en gång till.

Den tredje gången är Gina arg. Hon säger; ”Jag känner min dotter, det här är inte likt henne. Hon är gravid, tänk om hon ramlat?”

– Då säger polisen att jag ska be Hibo ta sig in i lägenheten tillsammans med hyresvärden. Jag är väldigt arg på det i dag, att de fick Hibo att se det hon sedan behövde se och att de inte tog mig på allvar direkt, säger Gina.

Gina är med Hibo över telefonen när Hibo och hyresvärden slutligen, vid niotiden på kvällen, går in i lägenheten.

Hörde skriket i telefonen

Hibo får en dålig känsla direkt när hon kliver in. Noras jacka och skor hänger i hallen, det betyder att hon är hemma men inte kunnat öppna dörren.

– Jag har varit i hennes lägenhet tusen gånger men det kändes bara annorlunda. En obehaglig känsla. Nora bodde i en etta, så när vi kom in i själva rummet såg jag henne nästan direkt, liggande på sängen men inte på den sida hon brukade ligga på. Jag såg att hon var död, säger Hibo.

Gina hör Hibos skrik genom telefonen.

I lägenheten i Tranås faller Gina ihop som en pöl på golvet. Och hon vet inte när hon helt kommer att kunna resa sig igen.

– Det känns som att jag lever i en skräckfilm. Mina känslor pendlar hela tiden. Först är jag arg, sedan plötsligt blir jag ledsen. Jag vet inte hur jag kommer må från en stund till en annan, säger Gina.

Nora jobbade som undersköterska. Hon älskade att laga mat och vännerna säger att hon var väldigt bra på det.

Misstänkte mannen nekar

En man i 35-årsåldern har sedan Noras död suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Nora. Han själv nekar till brott.

Nora hade några månader tidigare haft en kortvarig relation med honom, men den hade nyligen avslutats. Nora sa inte så mycket till de omkring henne om mannen, Gina hann aldrig ens träffa honom.

Men Nora uttryckte för vännerna att han hade börjat bli obehaglig och hon blockade honom på sin telefon och på sociala medier.

Förstår inte varför

Just den kvällen som hon sedan dog hade hon, enligt vännerna, gått med på att prata med honom på telefonen.

– Han hade ringt henne från dolt nummer och hon hade råkat svara då hon trodde att det var kvinnohälsan som ringde henne igen. Hon var stressad då men de bestämde att de skulle höras senare, säger vännen Hibo.

Om de pratade den kvällen, eller möttes upp, får polisutredningen visa.

Mannen åtalades så sent som i november ifjol för narkotikabrott och för att skickat nakenbilder på en kvinna till hennes arbetsgivare. Den rättegången skulle ha påbörjats i april.

– Jag vet inte vem han är och om han är skyldig eller inte men någon har tagit mitt barn och mitt barnbarn ifrån mig och jag kan inte förstå varför, säger Gina.

Gladdes åt graviditeten

För Nora var som sagt gravid när hon dog.

Hon hade egentligen gett upp hoppet om att någonsin bli det. I ett tidigare förhållande hade hon och den dåvarande pojkvännen försökt i många år utan att det lyckades.

Gina minns dagen då Nora ringde henne för att berätta nyheten.

– Vi bara skrek rakt ut av glädje, säger Gina.

Hibo och Emma berättar hur de kallade Noras bebis för ”mirakelbebisen”.

– Vi sa att det var Noras 40-årspresent, säger Hibo.

Gina beskriver hur dottern verkade så otroligt lycklig och tacksam över att det hon inte trodde skulle hända hade hänt.

– Nora var alltid en envis krigare, stark och självständig. En lojal människa som alltid var positiv. Graviditeten gjorde henne ännu lyckligare. Jag kan inte förstå att hon aldrig kommer att få uppleva sin dröm om att bli mamma, säger Gina.

Följ ämnen i artikeln