Mammans första ord – efter mystiska dödsfallet i Söderhamn

Publicerad 2023-11-21

Det är fortfarande oklart vad som hänt med familjen i Söderhamn som kom in till sjukhus med magsjukesymtom och där en fyraårig flicka dog.

Nu berättar mamman om händelsen för första gången.

– Om man ringer ambulansen, och de kommer hem till en, varför hjälper de en inte då? säger mamman till GP.

Söndagen den 15 oktober sökte en hel familj vård på Hudiksvalls sjukhus för svåra symtom som liknade magsjuka. En fyraårig flicka var så illa däran att hon dog.

Familjen ringde 112 efter att ha börjat kräkas kraftigt och ambulans kom hem till dem. Men personalen gjorde en bedömning att inte ta med någon i familjen till sjukhus. Senare tog de sig till sjukhuset själva istället. Nu öppnar mamman upp för GP om händelsen.

”Jag tror hon hade levt om de hade tagit in henne då”

– Varför tog de inte med sig vår dotter? Om man ringer ambulansen, och de kommer hem till en, varför hjälper de en inte då? Vi hade kräkts mycket båda två, men skillnaden var att jag är vuxen – hon var bara fyra år, och orkade inte. Jag tror hon hade levt om de hade tagit in henne då, säger mamman till GP.

Alla har fått lämna sjukhuset och nu bor familjen hemma hos en familjevän, eftersom deras lägenhet fortfarande är stängd av polisen. Vännen ska ha varit med familjen hela den veckan och ätit och druckit samma saker – men hon drabbades inte.

Mamman: Var knappt vid medvetande

Enligt tidningen var mamman bara vid medvetande i korta stunder under tiden på sjukhus.

– När jag vaknade efter 14 dagar frågade jag var mina barn var. Jag visste ingenting. Min vän sa till mig att de sov. Tack gud sa jag. Det var först morgonen efter som en läkare berättade vad som hade hänt, säger hon till GP.

Nu har det gått mer än en månad sedan familjen sökte vård, men vad som hänt dem är ännu oklart. Det trots att flera myndigheter varit inkopplade, som Rättsmedicinalverket, Giftcentralen och Nationellt forensiskt centrum.

Följ ämnen i artikeln