Nu vänder Wagnersoldater hem – mördar och härjar i sina hemstäder

Uppdaterad 2023-04-24 | Publicerad 2023-04-23

Dömda fångar som valt att strida för Wagnergruppen i Ukraina börjar nu återvända till sina hemstäder.

Nu kommer flera rapporter om mord och brottslighet i spåren av hemvändarna.

– De släppte ut en sjuk jävel i samhället, säger en släkting till en av de som mördats.

Mer än 5 000 före detta fångar har redan släppts fria för att ha avtjänat sin tjänstgöring i kriget. De som överlevt sex månader har fått en benådning och är nu fria att återvända hem.

Frisläppandet av fångarna har skapat en oro i delar av Ryssland och på flera håll är den befogad, rapporterar The Guardian.

Yxmördade en 85-åring kvinna

I mars återvände en 28-årig man till staden Novyj Burets. Han hade tidigare dömts för mord så sent som 2020, men släppts fri då han stridit för Wagnergruppen.

I det lilla samhället spreds oron snabbt och ett möte sammankallades för att stilla oron. Polischefen lovade att då att 28-åringen skulle ”flyttas från staden”.

Dagen efter mördades en 85-åring kvinna med en yxa. Nu misstänks 28-åringen ligga bakom mordet.

– Staten, Putin och Prigozjin är att beskylla för hennes död och de borde stå till svars för det, säger en släkting till den mördade kvinnan.

– De släppte ut en sjuk jävel i samhället, tillägger släktingen.

Försvaras av Putins kock

I staden Tskhinvali, som ligger i den ryska utbrytarregionen Sydossetien i Georgien hittades en man knivhuggen till döds. På Telegram publicerades en video kort efter. Där syns hur mannen blir jagad och sparkad på.

Kort efter att han hittades död meddelade lokala myndigheter att en gärningsman gripits. Även han en tidigare Wagnersoldat.

Mannen hade rekryterats förra hösten från ett fängelse där han avtjänade ett straff för mord. När hade han gjort klart sin tjänstgöring i Ukraina blev han benådad och frigavs.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, även kallad ”Putins kock”, uttalade sig om mordet i Tskhinvali och hävdade att gärningsmannen ”försvarat förbipasserande som trakasserades”.

Den tidigare regionala presidenten i Sydossetien, Anatoly Bilov svarade på uttalandet och menade att den mördade mannen var harmlös och älskad i staden.

Jevgenij Prigozhin, ledare för Wagnergruppen.

Behandlas som en hjälte

Förutom mord kommer det även rapporter om hur före detta fångar skapar allmän oreda.

I staden Voronezh berättar en tidigare morddömd Wagnersoldat om hur han spenderat alla pengar han tjänat från Wagnergruppen på sprit och prostituerade.

– Jag drack hela tiden, då jag äntligen hade frihet och pengar, säger han till The Guardian.

Han har för the Guardian tidigare också berättat om hur han dödat och torterat ukrainska krigsfångar. Väl hemma igen har han behandlats som en hjälte av polisen.

Efter sin hemkomst har han blivit gripen flera gånger för sitt beteende på stan. Då har poliserna bjudit in honom på te och frågat om hans historier från kriget, berättar mannen för tidningen.

– Polisen behandlade mig som en hjälte, det kändes som jag kunde komma undan med vad som helst.