Efter moskébranden: ”Det känns fruktansvärt”

Publicerad 2017-05-01

På parkeringen utanför Imam Ali-moskén samlades ett 50-tal personer för bön på måndagen efter nattens brand.

– Vi har precis avslutat bönen på parkeringen, säger Akil Zahiri talesperson för moskén.

Sent på söndagskvällen kom larmet om brand i den största shiamoskén i Sverige, Imam Ali-moskén i Järfälla. Tidigare på kvällen hade det varit fest, men när väl branden bröt ut fanns bara några få kvar i byggnaden.

Väktare larmade om branden, som ska ha börjat på den träbeklädda utsidan av moskén. Polisen misstänker att branden var anlagd och utreder händelsen som mordbrand.

– Det känns fruktansvärt och man känner sig ledsen över det som hänt, säger moskéns talesperson Akil Zahiri.

Polisens tekniker är på plats

Redan i natt när Akil Zahiri fick veta att det brann åkte han ut till platsen och på måndagen hölls bön på parkeringen intill.

– Vi har precis avslutat bönen på parkeringen. Vi är ungefär 50 personer här, säger Akil Zahiri.

Han berättar att räddningstjänsten har lämnat byggnaden och att polisens tekniker nu är på plats för att fortsätta utredningen.

– Moskén är avspärrad och vi har ställt in alla aktiviteter till och med torsdag, men jag hoppas vi kan ha fredagsbönen här, säger Akil Zahiri.

Mycket rök i hela byggnaden

På 1 maj skulle det vara en heldagsaktivitet för barn i lokalerna men just den drabbades svårt i branden.

– Ena fasaden är förstörd och en lägre länga av byggnaden där vi har en lokal för barnaktiviteter är helt förstörd. Men i hela byggnaden är det mycket rök och vi har blivit tillsagda av polisen att inte vistas i lokalerna.

Medlemmar och organisationer har besökt platsen och erbjudit sin hjälp.

– Flera medlemmar har varit här sen de hörde nyheten och vill hjälpa till. Även representanter från andra trossamfund och organisationer besökte oss i dag och visade sin sorg och medlidande med församlingen, säger berättar Akil Zahiri.

Följ ämnen i artikeln