’FÖRLÅT, FÖRLÅT’

Publicerad 2011-03-15

Representanter från kärnkraftverkets ägare bad världen om ursäkt i natt

ERKÄNNER KRISEN ERKÄNNER KRISEN ”Förlåt, förlåt för den oro och besvär som uppstått”, sa representanter från havererade kärnkraftverket Fukushimas ägare Tepco i ett tv-uttalande sent i natt.

Kärnkraftsolyckan i Japan förvärras.

Nu fruktar svenska experter för fortsättningen – och i natt tvingades det kritiserade energibolaget be om ursäkt.

– Förlåt, förlåt, sa representanterna för Tepco.

Den nya explosionen vid Fukushima Daiichi fick i natt de svenska experterna att skärpa tonen.

– Det här är ytterligare ett hot som förvärrar situationen, säger Lars Gunsell, utredare vid svenska Strålskyddsmyndigheten.

Myndigheten försökte i natt följa utvecklingen i Japan men informationen var knapphändig. Lars Gunsell kunde bara uttala sig utifrån rapporteringen i den japanska nyhetskanalen NHK.

”Värre än tidigare”

– Man har fått skador på kondensatorsbassängen, som är en del av inneslutningen. Det betyder att man kan ha fått ett utsläpp därifrån. Det är värre än tidigare.

– De har alltså inte någon ordentlig kylning av reaktorn. Det innebär att det är risk för härdsmälta även på reaktor 2 – om det inte redan har hänt.

Johanna Sandwall, operativ chef på SSM, säger till TT:

– Om det stämmer är det ett allvarligare läge än tidigare. Man har evakuerat all personal vid verket som inte arbetar med att kyla reaktorerna och det tyder på att man har ett utsläpp.

Per Bystedt, utredare på myndigheten, fruktar för fortsättningen:

– Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande.

Ställda mot väggen

Representanter från Tepco, energibolaget som äger kärnkraftverket, ställdes mot väggen vid en presskonferens sent i natt.

Men de vägrade ge några tydliga svar. I stället upprepade de:

– Förlåt, förlåt för den oro och besvär som uppstått.

Samtidigt flydde människor från området kring Fukushima.

Aftonbladets team på plats, Andreas Victorzon och Urban Andersson, befann sig bara sex mil från staden när explosionen inträffade.

Misslyckade åtgärder

De rör sig nu bort från kärnkraftverket.

– Man får uppfattningen att de japanska myndigheterna inte har full kontroll över situationen. Det händer hela tiden nya incidenter. Och åtgärderna de sätter in har misslyckats vid flera tillfällen. Dessutom har de tidigare varnat för ett nytt, större efterskalv, och enligt bedömare skulle det kunna innebära att situationen förvärras dramatiskt på ett ögonblick, säger reportern Andreas Victorzon.

Efter nattens explosion ändrades de japanska tv-kanalernas sätt att rapportera kring kärnkraftskatastrofen.

Ska undersökas

– De har bland annat visat grafik på hur en kärnreaktor är uppbyggd, hur den fungerar och vad som händer vid härdsmälta. De visade också en checklista över hur man ska skydda sig mot strålning. Det har inte jag sett förut, säger Andreas Victorzon.

Hur mår ni?

– Det känns bra att vi har lämnat området. Vi bör inte ha blivit utsatta för strålning, men vi ska givetvis undersöka oss när vi kommer hem.

Fakta: Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor

Kärnkraftverken som har problem:

Ett av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1. Reaktor 1 på Fukushima 1 utsattes i helgen för en explosion.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt. Den utsattes natten till måndagen för en explosion.

Reaktor 3 på Fukushima 1 fick på måndagsmorgonen stora problem med sitt nedkylningssystem.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

## Foto:?Urban Andersson Andreas Victorzon Nivette Dawod Lisa Röstlund

Följ ämnen i artikeln