Obama optimistisk inför omröstningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-20

USA-demokrat: Vi har rösterna som krävs

Under söndagen ska demokraterna i USA försöka rösta igenom den historiska vårdreformen.

Nu pekar allt på att Obama vinner denna viktiga strid.

President Obama.

Omröstningen om Barack Obamas historiska vårdreform väntas hållas på söndag cirka klockan 19.

För presidenten ligger en enorm politisk prestige i potten.

Får han igenom vårdreformen kan han gå vidare från sin mest segslitna inrikespolitiska fråga.

Obama optmistisk

Misslyckas han, lär den inhemska kritiken växa ytterligare.

– Det ligger i era händer och det är dags nu för att få igenom en vårdreform för Amerika, och jag är övertygad om att ni kommer att göra det i morgon, säger presidenten i ett tal.

I praktiken handlar det om få med sig minst 216 av Demokraternas för närvarande 253 ledamöter i representanthuset för att få igenom förslaget.

"En dag bort"

På lördagen pekade allt på att USA:s president Barack Obama skulle få igenom vårdreformen. Enligt flera av hans partivänner var det i praktiken klart – men presidenten vädjade in i det sista.

– Vi är en dag bort. Vi är 24 timmar bort, sade Barack Obama i ett närmast passionerat tal när han på lördagen mötte sina demokratiska partikamrater.

Strax innan presidenten intog talarstolen hade flera av de stora amerikanska medierna larmat att saken i praktiken var i hamn.

Detta sedan ledaren för Demokratiska partiets ledamöter i representanthuset i USA, Steny Hoyer, sagt att man "har rösterna som krävs för att få igenom vårdreformen".

Protester utanför Capitolium

Harry Reid, gruppledare för partiet i senaten, uppgav kort därpå att det fanns ett åtagande från "en god majoritet" av senatorer för att få igenom vårdreformen.

Förslaget uppges vara en kompromiss mellan de respektive versioner som Demokraterna i representanthuset och i senaten fick igenom i slutet av förra året.

Men samtidigt som president Obama eldade på sina partikamrater samlades tusentals demonstranter utanför Capitolium för att protestera mot förslaget.

"Kill the Bill" (Döda förslaget) stod det på flera banderoller där Obama också stämplades som "socialist".