Busstrejken avblåst

Publicerad 2013-06-27

Parterna enades på torsdagskvällen

Busstrejken är över. Den första bussen rullar ut från Råstagaraget i Sundbyberg för att åter trafikera Stockholms gator.

I morgon kan du ta bussen till jobbet som vanligt igen.

I dag enades parterna efter den långdragna busstrejken.

– Så snabbt som informationen når våra medlemmar så börjar trafiken rulla igen, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Det är en väldigt nöjd Lenita Granlund som talar med Aftonbladet.

Under en dryg vecka har stora delar av busstrafiken stått stilla i Stockholm och flera andra delar av landet.

Hundratusentals resenärer har drabbats.

Men efter den långdragna busstrejken fick Kommunal till sist igenom nästan alla krav.

Löneförhöjning och säkrare anställningar

Lönerna höjs med 1732 kronor över en period på 40 månader. Kommunal hade krävt 1740 kronor över en treårsperiod.

Och den svåra frågan om entreprenörsbyten har lösts på bästa möjliga sätt, enligt Lenita Granlund.

–Det övertagande företaget ska i första hand ta över personalen. I god tid före trafikstarten ska man också förhandla om det nya företagets behov av att anställa, säger hon.

För chaufförerna har det varit ett stort problem att de inte har kunnat vara säkra på att följa med då det byts entreprenörer i busstrafiken. Det har, konstaterar Granlund, inte varit en lätt fråga att lösa då även den nya entreprenören kan ha anställda som inte kan sättas åt sidan bara för att samma entreprenör tar över också en annan verksamhet.

– Någon tokregel kan man inte ha. Då skulle man i det mottagande företaget få sparka de som är där och de är också medlemmar i facket, säger Lenita Granlund.

Bussarna kan börja rulla redan i kväll

I det nya kollektivavtalet står det nu att chaufförerna i första hand ska kunna följa med under entreprenörsbytet. Dessutom tillsätts en nämnd som har i uppgift att se över den här processen.

– Vi har till det en tydlig beskrivning om hur vi som centrala parter ser på det här. Till detta har vi också tillsatt en nämnd som har till uppgift att se hur de processerna ser ut, säger Lenita Granlund.

Busstrafiken kan nu börja rulla redan i kväll.

– Nu har vi skickat information om att strejken är avblåst. Så snabbt som informationen når våra medlemmar så börjar trafiken rulla igen, säger Lenita Granlund.

Totalt 1400 busschaufförer, spårvagnschaufförer och service- och verkstadsanställda deltog i strejken. Om parterna inte hade kommit överens hade ytterligare 1400 fackanslutna tagits ut i strejk i morgon natt.