Larmet från sjukhusen: Barn kommer in med krigsskador

27 dödade på tre dagar: Värsta platsen på jorden för barn

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-11

Tiotusentals människor har tvingats fly sina hem i den senaste tidens våldsamma strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor.

Nu larmar organisationer om att Afghanistan står inför en ny humanitär kris – och allt fler barn drabbas av våldet.

– Det blir bara värre. Vi är oroade för vad som kommer att hända härnäst, säger Laura Bourjolly på Läkare utan gränser.

Omvärlden har chockats över talibanernas våldsamma offensiv efter att USA och Nato dragit tillbaka sina trupper. På bara några dagar har den väpnade islamiströrelsen erövrat ett stort antal större städer i landet.

Och i takt med att striderna når större städer faller allt fler civila offer i kriget. Minst 27 barn har dött och 136 har skadats under tre dagar i provinserna Kandahar, Khost och Pakria, enligt Unicef, FN:s organ för barn.

Afghanistan har länge varit en av de värsta platserna på jorden för att vara barn, men de senaste veckorna och särskilt de senaste 72 timmarna har det blivit ännu värre, säger Samantha Mort på Unicef Afghanistan till BBC under måndagen.

”Många barn bland de skadade”

FN har varnat för en ny humanitär kris för den afghanska befolkningen. Läkare utan gränser, som driver flera sjukhus och kliniker i landet, vittnar om en snabbt förvärrad situation för civilbefolkningen.

Samiullah, 12, har fått ett skott i huvudet och vårdas på sjukhus.

– Läget i Afghanistan var redan svårt, men det har blivit ännu värre nu, säger Laura Bourjolly, ansvarig för humanitära frågor i Afghanistan.

– De senaste dagarna har striderna blivit mer intensiva och nått städerna, som är tätbefolkade och där det är svårare att fly undan striderna. Så såklart är det många kvinnor och barn bland de skadade nu.

Granat träffade hemmet

Barn har dödats och skadats i vägbomber och korseld. En mamma vittnar för BBC om hur hennes tioåriga son brännskadats svårt när en granat träffade och satte eld på deras hem.

– Människor kommer in med skottskador och skador från minor och många av dem är under 18 år, säger Laura Bourjolly.

Organisationen har sjukhus i flera områden där strider pågår, bland annat i städerna Lashkar Gah och Kunduz, en av de städer som de senaste dagarna fallit i talibanernas grepp. Utanför sjukhuset i Lashkar Gah pågår skottlossning och bombningar dygnet runt.

– Det är svårt och farligt att ta sig till och från sjukhuset. Den senaste veckan har personalen sovit kvar där så att de kan fortsätta vårda alla som behöver vård. Och människor som behöver vård måste ta ställning till om de ska våga ta sig till sjukhusen, säger Laura Bourjolly.

3,5 miljoner på flykt

3,5 miljoner afghaner är flyktingar i sitt eget land. De senaste tre månaderna har 270 000 människor tvingats fly från sina hem. Många bor i tältläger eller hos släktingar i städer som regeringen fortfarande har kontroll över. Varje vecka försöker nu tiotusentals ta sig ut från landet, enligt NY Times.

Läkare opererar på ett sjukhus i Lashkar Gah.

Läkare utan gränser öppnat flera tillfälliga kliniker där man tar hand om skadade civila och ser till att människor har vatten och hygienartiklar. I Herat har de öppnat ett covidcenter för att hantera den tredjevåg som Afghanistan befinner sig i.

Organisationen har jobbat i Afghanistan sedan 80-talet, och även under talibanernas styre mellan −96 och −01.

– Vi kommer att fortsätta att försöka ge vård till människor här så länge säkerhetsläget tillåter. Men det här blir bara värre. Vi är oroade för vad som kommer att hända härnäst, säger Laura Bourjolly.

Är ni oroliga att sjukhusen kan bli måltavlor i kriget?

– Ja, det är en oro för oss. Det är viktigt för alla sidor i konflikten att respektera sjukhusen.

DAILY Om talibanerna tar över

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikeskommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen