Därför samlar Aftonbladet in pengar till Läkare utan gränser

Folket i Afghanistan lider. 

När NATO och USA nu lämnar Afghanistan fyller talibanerna tomrummet. Stad efter stad faller i deras händer. Sjukhus och skolor bombas och, precis som vanligt, är det den civila befolkningen som drabbas värst. Hur många som hittills dött vet ingen. 

Människor försöker fly, men många fastnar i korseld. I vissa städer ligger lik på gatorna. Alla har inte heller råd att fly, för det krävs pengar.

UNHCR uppger att 3,5 miljoner tvingats lämnat sina hem och varnar för en humanitär kris. 

Hittills har talibanernas offensiv pågått i cirka tre månader och inget tyder just nu på att striderna upphör. I stället riskerar regeringen att falla och landet kastas in i ett ännu större kaos.

När nyhetsrubriker når oss från någonstans långt borta har vi en förmåga att försöka skjuta det ifrån oss. Det blir för jobbigt att ta in. 

Men i Afghanistan lever människor som du och jag, men som har oturen att ha fötts i ett land som under decennier plågats av krig och laglöshet. Bilderna som kommer i våra flöden är svåra att ens titta på, det är ett ofattbart lidande. 

Få hjälporganisationer är på plats, arbetet är för farligt. 

Organisationen Läkare utan gränser är ett av undantagen. De har länge funnits i Afghanistan och de ser nu att behovet av dem är större än någonsin. Sjukvårdssystemet är sedan tidigare på randen till kollaps – och nu blir situationen än värre, timme för timme.

Därför startar Aftonbladet en riktad insamling till konfliktens offer tillsammans med Läkare utan gränser. 

Det handlar om liv. Vänd inte bort blicken.

12-åriga Samiullah blev skjuten i huvudet när eldstrid utbröt. Det tog familjen två och en halv timme att ta honom, genom ytterligare strider, till sjukhuset i Helmand provinsen.

Följ ämnen i artikeln