Uppgifter: Nordkorea och USA väntas samtala i Norge

Uppdaterad 2017-05-09 | Publicerad 2017-05-08

WASHINGTON. Representanter från Nordkorea och USA ska träffas i Norge för samtal.

Det uppger norska Aftenposten med hänvisning till japanska medier som hänvisar till kinesiska utrikesdepartementet.

Dock råder det oklarheter om mötena redan har inletts eller inte.

Trump och Kim.

Under måndagen bekräftade en talesperson från det kinesiska utrikesdepartementet att ett möte skulle ske mellan Nordkorea och USA i Norges huvudstad Oslo, vilket norska Aftenposten var först att berätta om med hänvisning till japanska TBS News och TV Asahi.

Dock angavs ingen specifik tidsram för när mötena var planerade men enligt sydkoreanska källor som nyhetsbyrån UPI hänvisar pågår de informella samtalen – som fått namnet ”Track 1,5” – i Oslo mellan företrädare för båda länderna under måndag och tisdag denna veckan.

Uppgifterna hade dock inte officiellt bekräftats vid midnatt på måndagen.

Liknande möten sker rutinmässigt

Enligt UPI ska det vara byråchefen för Nordkoreas utrikesministerium, Choi Sun Hee, som ska representera Nordkorea under samtalen.

Enligt talesmannen Shi Xiang från det kinesiska utrikesdepartementet, som citeras av Aftenposten, kommer samtalen förhoppningsvis att leda till förbättrade relationer mellan länderna – vars relation blivit alltmer spänd och kylig sedan Donald Trump tillträdde som president i januari.

Men enligt en anonym amerikansk myndighetskälla, som citeras av UPI med hänvisning till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, pågår liknande möten rutinmässigt inom andra områden, och denna veckas möten skulle därmed inte vara kopplade till Trump-administrationen.

- Så kallade "Track 2” -möten hålls regelbundet med olika teman runt om i världen och sker oberoende av den amerikanska regeringen, säger en representant för det amerikanska utrikesdepartementet till Yonhap.

Nordkoreas vilja att delta i samtalen kan dock enligt flera medier indikera på att Pyongyang inte planerar att genomföra några större provokationer mot USA under veckan, då Sydkorea håller sitt presidentval på tisdagen.

Norska UD: Ingen kommentar

Att valet föll på Oslo menar Reuters inte är särskilt konstigt sedan Påve Franciskus för två veckor sa att Norge är ett bra val som möjlig medlare och plats för samtal mellan USA och Nordkorea.

Senast representanter från de båda länderna träffades var 2016 i Genève och Malaysia.

Norska utrikesdepartementet har inte velat kommentera sin medverkan.

– Vi vill inte kommentera frågor knutna till ett eventuellt norsk engagemang i freds- och försoningsarbete, säger Kristin Enstad, presstalesperson för den norska utrikesministern, till Aftenposten.

Sverige hjälper Nordkorea

Under måndagen kom även uppgifter om att Sverige kommer att hjälpa USA att få de fyra amerikaner som just nu sitter fast i Nordkorea fria.

– Vi är mycket medvetna om allvaret i situationen och kommer att arbeta via svenska ambassaden i Nordkorea för att försöka få dem frigivna, sa Vita husets pressekreterare Sean Spicer under sin dagliga pressträff.

USA, som inte har några egna diplomatiska förbindelser med Nordkorea, brukar sedan tidigare kontakta den svenska ambassaden i Pyongyang när amerikanska medborgare grips i landet.

”Sverige tung samarbetspartner”

Svenska utrikesdepartementet bekräftar för Expressen att man är redo.

– Jag kan konstatera att vi har skyddsmaktsuppdrag för USA i Nordkorea. Vi är deras förlängda arm eftersom de inte har någon egen representation på plats, säger kanslirådet Patric Nilsson till tidningen.

Dock är det oklart vilken sorts hjälp som Sverige kommer att bistå med eller vad för typ av hjälp som USA har efterfrågat.

Enligt en regeringskälla till Expressen ska Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd göra att Sverige ses som en tung samarbetspartner.