Ukrainas kraftpaket ”Sea babyn” bakom attack mot Krimbron

Publicerad 2023-08-17

Två ukrainska sjödrönare attackerade Krimbron – båda packade med 850 kilo sprängmedel.

Det bekräftar underrättelsetjänsten, SBU, som nu varnar för fler operationer.

”Jag lovar, det blir spännande, framförallt för våra fienden”, säger SBU-chefen Vasyl Malyuk enligt The Guardian.

Natten till den 17 juli attackerades Krimbron mellan den annekterade Krimhalvön och Ryssland genom två explosioner. Under attacken dog två personer, ett par från Belgorod-regionen. Attacken skadade både bilvägen och järnvägen som leder över den 18 kilometer långa bron.

Förra året i oktober skadades bron också – då i en lastbilsbombning. En attack som Ukrainas underrättelsetjänst har tagit på sig sedan tidigare. Explosionerna på bron i juli har Kiev varit tystlåtna om. När det skedde uttryckes endast ”Bron har somnat igen”, skriver The Guardian.

Nu tar den ukrainska underrättelsetjänsten på sig attacken och förklarar hur den gick till. SBU:s chef Vasyl Malyuk berättar att den kraftfulla, fjärrstyrda drönaren, ”Sea babyn”, orsakade de massiva skadorna. I attacken användes två stycken, båda packade med 850 kilo sprängmedel.

”Med hjälp av dessa drönare har vi nyligen genomfört en framgångsrik träff på Krimbron”, säger han i en intervju med CNN.

Fler attacker att vänta

Den ukrainska monstret ”Sea baby” har varit inblandad i fler attacker den senaste tiden, förklarar Malyuk. Bland annat i en attack mot ett ryskt krigsfartyg och en oljetanker som enligt Kiev leverar bränsle till Ryssland.

Vasyl Malyuk säger i intervjun att de planerar fler attacker med ”Sea babyn”.

”Vi arbetar med ett antal nya intressanta operationer, bland annat i Svarta havet. Jag lovar dig, det kommer att bli spännande, speciellt för våra fiender”, säger han i en tv-intervju.