Resebranschens värsta – hela listan

Publicerad 2016-09-23

De är skyldiga att ersätta resenärer för resor som inte blivit som planerat.

Men hos Allmänna reklamationsnämnden läggs klagomålen på hög.

Här är hela svarta listan över de sämsta resebolagen.

Det är Råd & Rön som tillsammans med resetidningen Vagabond tagit fram 2016 års lista på resebranschens värsta flygbolag – de som vägrar kompensera sina kunder trots att ARN, Allmänna reklamationsnämnden, rekommenderat dem att göra så.

Lågprisbolagen har tajta flygscheman, och ofta inga extraplan att sätta in skulle ett vara trasigt. Det, tillsammans med att luftrummet i Europa är trängre, gör att de hamnar på listans topp.

Högst upp ungerska bolaget Wizz Air, som i Sverige flyger från Stockholm Skavsta, Göteborg och Malmö till destinationer i östra Europa. Hos ARN finns just nu 31 ärenden där totalt 53 resenärer krävt bolaget på ersättning enligt ARN:s rekommendationer. Sammanlagt handlar det om 157 500 kronor och ytterligare 4 987 danska kronor som inte betalats ut till missnöjda passagerare som alla drabbats av kraftiga förseningar.

Aftonbladet har sökt Wizz Air för en kommentar. Till Vagabond hälsar bolaget att de inte kommenterar enskilda fall, och att många av deras förseningar beror på omständigheter som de inte rår över.

Ettan har 31 anmälningar – tvåan har åtta

Svarta listans tvåa – danska Primera Air som flyger åt Solresor – kommer en bra bit efter med åtta anmälningar hos ARN, från totalt 20 passagerare.

Norwegian, som bland annat haft problem att bemanna sina plan med piloter under sommaren, har klarat sig med sex anmälningar om totalt 33 000 kronor. Förra året toppade de listan, framförallt på grund av uteblivna ersättningar till de många resenärerna som drabbades av alla bekymmer runt Dreamliner-planen.

Norwegian meddelar att man som regel följer ARN:s beslut om ersättning. Men så finns det enstaka fall där bolaget inte håller med nämnden.

– ARN är inte någon domstol som gör grundliga bedömningar. De har tillgång till begränsat informationsunderlag. Jag känner inte till just de här fallen, säger informationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Rätten till ersättning klubbades i EU 2004, men det finns undantag om extraordinära omständigheter. Charlotte Holmbergh Jacobsson säger att ARN tidigare år rekommenderat att Norwegian ska ersätta kunden, fast förseningen berott på till exempel fabrikationsfel hos nya flygplan.

– När vi anser att ARN har gjort en helt felaktig bedömning i principiellt viktiga frågor, där vi inte håller med, så har vi valt att inte följa rekommendationen, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Lågprisjätten Ryanair har tidigare år toppat listan. Men nu har man höjt sig till en nionde plats, med bara två kunder som varit så missnöjda att de gått till ARN, fått rätt – men sedan ändå inte fått sin kompensation. Vid ett av tillfällena ställdes en flight in, utan att passagerarna blev ombokade till nästa avgång. Den andra anmälningen rör en flygning till Bryssel som ska ha varit försenad över tre timmar, skriver tidningen Vagabond.

Följ ämnen i artikeln