Läkare slår larm om brister i barnsjukvården

TT

Uppdaterad 2022-01-30 | Publicerad 2022-01-29

Nu slår läkare slår larm om en rad brister i sjukvården för barn i Region Stockholm. Arkivbild.

Fler än 250 läkare slår larm om en rad brister i sjukvården för barn i region Stockholm.

– Under hösten har vissa barn fått vänta upp till 16 timmar för att träffa en läkare på akuten, säger läkaren Stavroula Anastasopoulou till Dagens Nyheter.

Det är 251 läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Sachsska barnsjukhuset som skrivit under ett brev till finansregionrådet Irene Svenonius (M) och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Läkarna vill ha svar på hur den akuta bristen på vårdplatser ska lösas och hur barnsjukvården ska få de resurser som behövs framöver.

Platsbristen gör barnvården patientosäker, anser Katarina Wide, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och en av initiativtagarna till uppropet.

– Riskmomentet blir när de kanske får ligga på en brits i akutmottagningen över natten och föräldrarna saknar sovplats. Då finns det ingen som kan kolla hjärtfrekvens eller andning eftersom personalen på akuten ska hantera nya inkommande patienter, säger hon till Dagens Nyheter.

Anna Starbrink säger bland annat att hela sjukvården är tungt belastad nu på grund av pandemin.

– Vi kommer att tillskjuta mer resurser till sjukvården, men vi har inte kapaciteten att göra stora tillskott på kort tid. Vi behöver bygga upp det här långsiktigt men kan inte utlova några satsningar innevarande år, säger Anna Starbrink till tidningen.