Experternas kritik mot FMV-toppen: Anmärkningsvärt

Krav på JO-granskning efter Aftonbladets avslöjande

Publicerad 2021-11-03

FMV-toppen Dan Ohlsson raderade sitt mejl till Försvarsmakten om vapenexport av Jas Gripen.

Nu får hans agerande kritik av tunga offentlighetsexperter.

– Det är anmärkningsvärt. Det är fel, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Aftonbladet har avslöjat hur FMV-toppen Dan Ohlsson mejlade känslig information om vapenexport av Jas Gripen till Försvarsmakten – och sedan raderade sitt mejl som innehöll detaljerade uppgifter om myndigheternas och Saabs arbete.

När Aftonbladet begärde ut mejlet några dagar senare fanns det inte kvar.

”Det efterfrågade mejlet har gallrats mot bakgrund av dess bedömda ringa och tillfälliga värde. FMV bedömer inte att det har gallrats felaktigt och har därför inte ansett att informationen ska återskapas från säkerhetskopia”, skriver myndigheten.

Försvarets materielverk på Banérgatan 62, Östermalm.

Försvarsmakten gjorde dock en helt annan bedömning – och lämnade ut mejlet med vissa delar sekretessbelagda.

Nu får Dan Ohlssons och FMV:s agerande hård kritik.

– Det här har ju uppenbarligen med myndighetens verksamhet att göra och då går det inte att ha den här hållningen alls. Det är anmärkningsvärt. Det är fel, säger Olle Lundin.

Varför?

– Det går inte ens att diskutera. Det är en fullständigt felaktig tillämpning av det undantag som finns. Reklam kan man kasta direkt. Men inte det här.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Lundin fortsätter:

– Justitieombudsmannen skulle behöva göra något större här. För det har varit väldigt många myndigheter som har betett sig illa när det gäller offentlighets­principen. Det här är ju en konstitutionell rättighet och skyldighet för myndigheterna. Det är inte en liten grej.

– Det har blivit en väldigt slapp respektlöshet mot systemet på myndigheterna. Det är en oroväckande utveckling. Det är en kulturfråga. Det är en rutten kultur som sprider sig.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är inne på samma linje.

– Det där är en felaktig bedömning av innehållet i det där brevet. För uppenbarligen innehåller det väsentliga uppgifter, annars skulle inte Försvarsmakten lämna ut det.

Han fortsätter:

– Jag tycker absolut Justitieombudsmannen borde granska FMV:s hantering i och med att det finns så diametralt olika uppfattningar om det här.

Nils Funcke, press- och yttrandefrihetsexpert.

– Jag finner det osannolikt att det mejlet inte skulle tillföra ärendet något av betydelse. I synnerhet då Försvarsmakten anser att det är allmänna handlingar och dessutom gör en sekretessprövning av innehållet.

John Granlund & Mattias Sandberg

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.