Svenskars kost har hög miljöpåverkan

Uppdaterad 2023-02-01 | Publicerad 2023-01-31

Svenskars matvanor har hög miljö- och klimatpåverkan visar nya studier

Rött kött, mejeriprodukter, färsk frukt och kaffe. Det är stapelvaror i svenskar kosthållning men har också visat sig ha hög miljö- och klimatpåverkan, enligt en ny studie från forskningsinstitutet RISE och Karolinska Institutet.

I den publicerade studien analyseras miljöpåverkan på sex parametrar; växthusgasutsläpp, biodiversitet, användning av åkermark, kväve, fosfor och vatten. Endast vattenanvändning klarar de uppsatta gränsvärden (planetära begränsningarna) som finns för kostens miljöpåverkan. Övriga effekter överskrids med upp till fyra gånger gränsvärdet.

- Det är framför allt ett fåtal livsmedel som rött kött, mejeriprodukter, färsk frukt och kaffe som påverkar miljön. Genom riktade insatser för mer hållbar konsumtion av dessa livsmedelsgrupper finns stora möjligheter att minska miljöpåverkan från svenskarnas kost. Studien visar också att grupper av befolkningen redan äter mer hållbart vilket tyder på att det finns en acceptans för en utveckling mot en hållbar kosthållning, säger Elinor Hallström från RISE i ett pressmeddelande.