Mikael Odenberg om att bli 70: ”En nedförsbacke”

Publicerad 2023-12-14

Mikael Odenberg presenteras som ny ordförande för Karolinska institutet, 2016.

Han var försvarsminister i regeringen Reinfeldt – men avgick efter bara ett år.

Mikael Odenberg, som fyller 70 år idag, såg rött när han blev varse om de planerade miljardbesparingarna inom försvaret.

– Jag sa till Fredrik att han kunde stoppa upp finansplanen där bak. 

Mikael Odenberg hade en lång karriär bakom sig inom Moderaterna när han blev försvarsminister 2006. Men efter ett år på posten avgick han i protest mot de planerade besparingarna inom försvaret. Efter det har han bland annat varit generaldirektör för Svenska kraftnät och ordförande i Karolinska institutets styrelse.

Idag fyller Mikael Odenberg 70 år, något som inte gör honom särskilt munter.

– Det är ju en nedförsbacke nu. Sedan är det inte så kul att fira utan Catherine, säger han och syftar på livskamraten sedan 34 år som gick bort i cancer våren 2022.

– Jag mår bra idag, men det är trist utan henne. Livet går ju vidare, man har inte så mycket val. Men det är en väldig omställning.

Mikael Odenberg och hans fru Catherine Odenberg vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus 2017.

Mikael Odenberg avvecklade i stort sett alla sina jobbuppdrag under hustruns sjukdomstid, men berättar att han nu längtar efter att få börja jobba igen.

Mikael Odenberg var som sagt försvarsminister i regeringen Reinfeldt 2006-2007, men när han blev varse om de planerade miljardbesparingarna inom försvaret fanns det bara en utväg.

– Att avgå var inget svårt beslut att fatta. Det fanns inget underlag för det där. Dessutom skulle det tillsättas en grupp från finansdepartementet som skulle ta fram besparingarna. Jag skulle inte längre vara herre på mitt eget departement. Då drog jag slutsatsen att det under de förutsättningarna inte var seriöst. Jag var inte beredd att ta ansvar för det.

Hur gick det till när du sa upp dig?

– Jag var uppe på Rosenbad en helg. Det blev ett ganska kort möte och jag fick klart för mig att jag inte hade möjligheter att påverka skrivningarna i finansplanen annat än på marginalen. Då sa jag till Fredrik att han kunde stoppa upp finansplanen där bak.

Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg på en presskonferens 2006.

Mikael Odenberg tillkännager sin avgång vid en pressträff 2007.

Men 2017 meddelade Mikael Odenberg plötsligt att han stod till förfogande att efterträda Anna Kinberg Batra som partiledare.

–  Jag hade nog en ganska hög popularitet bland väljare och medlemmar, men i det aktiva skiktet stod jag nog inte så högt i kurs. Jag hade varit borta från alla politiska uppdrag i tio år och dessutom hade jag inte skrätt orden om vad jag tyckte om en del vägval som partiet hade gjort. Jag insåg att jag inte var en önskekandidat.