Ulf Kristersson: ”Vi lever inte i några glammiga tider nu”

Statsministern om opinionssiffror, resplanerna och kritiken

Publicerad 2023-12-29

Ulf Kristersson fyller 60 år den 29 december: ”Det känns bra. Jag har inget emot födelsedagar och tycker det är riktigt kul.”

I dag fyller Sveriges statsminister Ulf Kristersson 60 år.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar han om synen på opinionssiffrorna som fortsätter att rasa, oron över Sveriges säkerhetsläge och den kritiserade födelsedagsresan till Sydamerika.

– Det är klart det går att vara borta fysiskt i drygt en vecka utan att det är något problem.

Han har suttit 14 månader på statsministerposten i en tid av allvarliga kriser såväl i Sverige som i omvärlden. Samtidigt skakas Ulf Kristersson och Moderaterna av opinionssiffror som rasar och i DN/Ipsos senaste mätning hamnar de på blygsamma 15 procent medan Sverigedemokraterna landar på 24 procent – mer än samtliga regeringspartier tillsammans.

Vi träffar Ulf Kristersson i nyrenoverade Rosenbad strax innan 60-årsdagen som firas idag, fredag, i Sydamerika med familjen.

Men det var nära att intervjun fick ställas in då statsministern drabbades av en klassisk man cold.

– Ni anar inte hur synd det har varit om mig. Men det där förstår inte du, Anna. Det är bara vi män som vet hur det känns, säger han och skrattar.

”Folk har synpunkter på alla möjliga saker”

Du fyller snart 60 år, hur känns det?

– Det känns bra. Jag har inget emot födelsedagar och tycker det är riktigt kul. Nyligen blev jag också överraskad av kollegorna i huset på regeringssammanträdet. Jag är så lättlurad och när det fanns möjlighet att hämta kaffe medan jag skrev under en hög med regeringsbeslut blev det bara jag kvar i rummet. Det var udda, men jag fattade fortfarande ingenting. När jag sedan gick ut stod alla uppradade där.

Känner du rent kroppsligt att du har blivit äldre, du springer ju exempelvis mycket?

– Jag är helt skadefri för närvarande. Men för några år sedan hade jag problem med knäna och killen som fixade till min menisk sa ”nu får du springa lite mer varsamt, du är inte i konfirmationsålder längre”. Men det funkar ganska bra. Jag springer mycket med min äldsta dotter som är fotbollsspelare och hon älskar att springa riktigt hårda och korta pass. Men jag märker då att det inte är värt konsekvenserna.

Du och familjen ska snart till Sydamerika, berätta?

– Vår familj är väldigt mycket för resande och i många år har vi pratat om Sydamerika då ingen av oss har varit där. Det var en dröm som min handlingskraftiga fru bestämde sig för skulle genomföras. Så det är en gemensam födelsedagspresent. Vi blir borta totalt 10 dagar.

Hur resonerar du kring timingen av resan med tanke på läget i Sverige och i världen. Är det verkligen läge att dra?

– Jag är borta från regeringssammanträden, men inte på andra sätt. Jag är alltid i tjänst, så det har ingen betydelse. Det är klart det går att vara borta fysiskt i drygt en vecka utan att det är något problem. Det är ingen fara. Men händer det något så åker jag hem igen.

Ulf Kristersson och hustrun Birgitta Ed tillsammans med Martin ”E-type” Erikson och Melinda Jacobs under sommarens bröllop.

Det blev ett väldigt liv när du gick på E-types bröllop och vi fick några upprörda mejl efter att du var på galapremiären av ”Hammarskjöld”. Det är inte helt populärt att du är ute och roar dig?

– Tittar man på mitt arbetsschema så är mitt nöjesliv relativt begränsat. Gällande premiären tillhör det närmast jobbet att se en film om Hammarsköljd som jag har följt hela mitt vuxna liv. Men i mitt jobb får jag leva med att folk har synpunkter på alla möjliga saker. Det tar jag med viss ro.

Vi har pratat om det här förr, men det känns inte som du tar åt dig särskilt mycket när det stormar?

– Nej, det gör jag inte. Jag tror inte man kan funka i ett sådant här jobb om man skulle vara så känslig. Man får lita på sitt egna goda omdöme helt enkelt. Jag skäms inte ett ögonblick för att jag var på E-types bröllop och både kunna glädja dem och ha trevligt själv.

”Kommer ta hela 2020-talet att lösa problemen som vuxit fram”

Har skulle du summera de 14 första månaderna som statsminister?

– Det har varit otroligt intensivt, spännande och roligt nästan hela tiden. Men vi lever inte i några glammiga tider nu. Allt är ganska dovt och det ska man ha respekt för. Men att gräva ner sig har ingen glädje av. Vi måste försöka lösa problemen och ha en grundoptimistisk syn på att det går.

– Men det förvånar mig att många människor tror att man kan sms:a fram en ny lagstiftning. Så funkar det inte. Demokrati tar tid och man måste acceptera att nya lagar ska utredas och beredas enligt konstens alla regler. Eftersom det tar tid så gäller det att vi har lite bråttom. Nu gnölar oppositionen om att det går fort med lagstiftningen om visitationszoner och annat. Tjena. Det går inte för fort. Vi har stora problem och det går för långsamt.

När ska regeringens medicin mot skjutningarna och gängvåldet börja verka så människor kan sluta behöva gå runt och vara rädda?

– Den kommer börja bita under nästa år för då är ganska många av lagarna på plats. Det är bland annat dubbla straff för vapenbrott, vistelseförbud och visitationszoner. Sedan kommer andra lagar under året som ska börja verka. Men det kommer ta hela 2020-talet att lösa de här problemen som har vuxit fram under så lång tid.

I DN/Ipsos senaste mätning fick Moderaterna bara 15 procent. Det kan du väl inte vara obrydd över?

– Jag är faktiskt helt obrydd. Opinionssiffror kommer och går. Tittar man decennier bakåt har de tillträdande regeringarna haft det ganska tufft opinionsmässigt när man ska bevisa att man kan genomföra saker. Sedan kommer en ny och riktig mätning fyra år senare.

Två av dina företrädare, Bo Lundgren och Anna Kinberg Batra, fick sluta när de hade liknande opinionssiffror. Vad tänker du om det?

– Att det bara är valresultatet som gäller. Om jag skulle bry mig om vad DN tyckte om saker och ting hade jag haft andra bekymmer.

Är du inte nervös över att inte få sitta kvar?

– Inte det minsta. Men det avgör väljarna om tre år. Jag känner mig väldigt trygg i att vi i regeringen håller på med helt rätt saker. Vad skulle vi annars gjort? Ökat invandringen, låtit bli att genomföra tuffa tag mot brottsligheten och inte lägga om energipolitiken? Vi löser precis de problem som många människor tycker är allvarliga. Men det tar tid.

Vad säger du om att ni förlorar så många väljare till SD som får otroligt höga siffror i mätningen?

– Äh, det är klart det alltid är mer tacksamt att inte bära regeringsmakten och det yttersta ansvaret. Men vi bad om det ansvaret och då ska man inte gnälla, utan visa att vi är värda det förtroende som vi fick.

Kristersson och Reinfeldt kämpar om ordförandeposten i MUF, även kallat ”Slaget i Lyckselse”, 1992.

Om säkerhetsläget: ”Man ska inte vara naiv”

När tror du Nato-frågan kommer lösa sig? Turkiets president Erdogan menar att det ”inte är någon brådska” med vår ansökan?

– Jag tycker naturligtvis inte så eftersom det är en sådan hotfull situation i vår omvärld. Men det är bara Turkiet som fattar turkiska beslut och det måste vi ha respekt för. Men jag tycker vi har gjort allt som vi ska göra och skäms inte ett ögonblick för det. Jag kan inte säga exakt när det löser sig, men jag är 100 procent säker på att det gör det.

Tror du att det kommer lösa sig under nästa år?

– Ja, jag är väldigt säker på att det löser sig nästa år.

Är du orolig för Sveriges säkerhetsläge?

– Jag är orolig för att det är en sådan otroligt farlig situation nära oss, men det finns inte några akuta hot mot Sverige just nu. Men det som Ryssland håller på med mot Ukraina, det skulle de kunna göra mot vilken demokrati som helst.

Bör svenska folket vara oroliga?

– Nej, inte oroliga. Men det är ungefär som med terrorfrågan, man ska inte vara naiv. Det finns skäl till att vi gör en dramatiskt och historisk upprustning av det svenska försvaret.

Ulf Kristersson och frun Birgitta Ed på nationaldagsfirande i Strängnäs domkyrka, 2023.

Stödet från frun: ”Stolt över det hon gör”

Hur viktig är din hustru Birgitta efter en tuff dag på jobbet?

– Hon är alltid viktig. Birgitta är en glädjespridare och har man det tufft ibland är det otroligt viktigt att man har det bra och stabilt hemma.

Då gaskar hon upp dig om du kommer hem och är lite butter?

– Ja, det är hon ganska bra på. Vi är ganska bra på att växeldra rent allmänt. Om den ena är deppig får den andra se till att man ”cheer up”.

Hon har fått utstå tuff kritik för att hon burit sin prästkrage i flera sammanhang. Vad tänker du kring det?

– Det säger väl något om den extremt polariserade tiden som vi lever i. Jag har all respekt för om man inte gillar svenska kyrkan eller kristendomen. Men jag förstår inte hur en del människor kan sitta och sprida elakheter.

Alex Schulman ägnade precis en hel krönika åt det i DN?

– Ja, och jag tänker inte gå den vägen. Jag har inte mitt liv till att vara taskiga mot andra människor.

– Jag är så stolt över Birgitta och det hon gör. Jag vet att hon betyder mycket för människor som hon möter i livets olika dramatiska händelser.