Polisen bryter mot lagen när häktade låses in i fylleceller

Publicerad 2024-03-19

Kriminalvården klarar just nu inte sitt uppdrag –  det innebär att polisen tvingas ta hand om många häktade.

Poliser som dagligen bryter mot lagen.

Det är vardagsmat när häktade numera låses in i förvaringsrum, fylleceller eller besöksrum.

– Det bryter mot gällande regelverk, både inhemska regelverk och internationella konventioner, säger Teodor Smedius, samordnare för arrestfrågan vid polisen.

Fyllecell.

En person som är så berusad att hen inte kan ta hand om sig själv omhändertas enligt lagen om berusade personer, Lob.

Då placeras man i en enkel cell oftast inte utrustad med mer än en galonmadrass och en golvbrunn. Enkelt att bara spola rent, vid behov.

Sedan en tid tillbaka placeras även häktade personer i sådana.

– Först och främst vill jag säga att det är Kriminalvårdens grunduppdrag, att förvara häktade personer på ett ändamålsenligt och regelmässigt vis, säger Teodor Smedius, polisintendent och samordningsansvarig för arrest- och häktesfrågan nationellt.

”Bryter mot regelverken”

Men just nu klarar Kriminalvården inte sitt uppdrag, något Smedius har stor förståelse för i rådande situation.

Men det innebär att polisen istället tvingas ta hand om många häktade – och därigenom bryter mot häkteslagen

– Det bryter mot regelverken både kring vilka faciliteter som ska finnas, men också kring omhändertagandet man har rätt till som häktad. Det är ofta omöjligt för oss att tillhandahålla fullt ut det som de häktade har rätt till kring exempelvis rastning eller tillgång till toalett.

Men möjligheterna att göra annorlunda just nu är få, för att inte säga icke existerande.

– Som jag ser det just nu finns inga alternativ alls. Vi lägger ner alla ansträngningar vi över huvud taget kan, både inom polisen men framför allt Kriminalvården, säger Teodor Smedius.

En åtgärd Kriminalvården kollar på är att utöka antalet fångar som kan slussas ut i förtid från anstalterna, vilket Aftonbladet kunde skriva tidigare.

– Ingen av myndigheterna, polisen eller Kriminalvården, sitter på en snabb lösning som kan fixa problemet. Det gäller i så fall att ändra regelverket, och då får riksdag och regering kliva in. Men jag är tjänsteman och vi gör vad vi kan för att lösa situationen nu.

Störst är problemen i region Syd och i Stockholm, men läget är mycket ansträngt i hela landet.

I region Nord har man dessutom haft stora problem med bemanning på arrester efter att ett nytt väktarbolag vann upphandlingen förra året.

När bolaget Securus tog över efter Securitas och Avarn har konsekvensen blivit att bara 6 av 29 arrester kunnat hållas öppna, enligt Polistidningen.

– Vi måste dessutom bemanna många av arresterna med vår egen personal, och vi har sedan i maj i fjol haft betydande bekymmer att driva arresterna då vi inte får leverans på avtalet, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord.

Åtta timmars transporttid

Konsekvenserna blir särskilt tuffa i Nord där avstånden är betydande.

– Griper vi någon i Tärnaby eller Kiruna så har vi åtta timmars transporttid till en arrest innan vi ens har börjat skriva en anmälan. Det gör att vi tappar enormt mycket resurser. Ska man utreda en misshandel i Kiruna och den misstänkte sitter i Luleå kan du tänka dig själv vilken tid vi tappar, säger Micael Säll Lindahl.

Att låta bli att gripa brottslingar är inte ett alternativ.

– Nej, då upphör vi att fungera som myndighet. Vi har två lager av problem med arresten och att Kriminalvården inte löser sitt uppdrag som skapar en giftig cocktail.

Aftonbladet kunde också berätta att poliser i yttre tjänst ”silar gripanden” och försöker undvika att göra icke nödvändiga frihetsberövanden.

– Det är helt givet att man börjar ta hänsyn och börjar tänka på det sättet, jag förstår det. Men det är också farligt och vi får absolut inte ramla ner i det kaninhålet. Annars riskerar vi att krackelera rättsstaten och i förlängningen demokratin. Vi är inte alls där än, men vi måste fortsätta jobba som vanligt i vårt uppdrag, säger Teodor Smedius vid Noa.

BeläggningBeslutade ordinarie platserBeläggningsgrad
Fasta platserFasta platser
Region Nord337291116 %
Region Mitt503431117 %
Region Stockholm828706117 %
Region Öst278225124 %
Region Väst635571111 %
Region Syd552441125 %
Totalt31332665118 %

Följ ämnen i artikeln