Maffia-upplägget som hotar din pension

Publicerad 2023-11-07

Finansvärldens anglicismer är ungefär som fästingar: onödiga, irriterande och svåra att bli av med. Men i undantagsfall finns det uttryck som saknar en riktigt bra motsvarighet på svenska.

Ett sådant är fiduciary duty. Det handlar om ansvaret som vilar på den som förvaltar andra människors tillgångar.

Ordet duty – plikt på svenska – antyder att det är en uppgift som inte lämpar sig för pajaskonster, hä hä och hepp hepp.


Ivar Tollefsen heter en norrman som hoppade av gymnasiet för att bli DJ och sedan inledde en karriär som äventyrare med polarresor, Dakarrallyn och riskfyllda klättringar på meritlistan.

Han äger ett spanskt 1600-talsslott som han köpt för 700 miljoner kronor, en vingård i Sydafrika och har ertappats med både tvivelaktiga affärsmetoder och avancerad skatteplanering.

Ivar Tollefsen. Fastighetsinvestor, rallyförare, äventyrare – och miljardär. På bild med sin dotter under en regatta 2022.

På 90-talet började Ivar Tolefssen investera i fastigheter och 2013 startade han bostadsbolaget Heimstaden Bostad som idag är ett av Europas största fastighetsbolag. En av medgrundarna var den svenska pensionsjätten Alecta.

Om det ringer en klocka beror det på att samma Alecta i våras spelade bort 20 miljarder kronor på att investera i amerikanska banker som sen gick omkull, en prestation så usel att den var statistiskt omöjlig att upprepa. Trodde många.


Tidningen Dagens industris reportrar Martin Rex och Torbjörn Isacson har i flera månader granskat turerna kring Heimstaden. Det är rena skräckläsningen.

Alecta har investerat 49 miljarder i bolaget, vilket gör det till pensionsjättens största enskilda investering. Även Folksam och statliga Pensionsmyndigheten är ägare och totalt har trion plöjt ned 70 miljarder kronor för sex miljoner svenskars räkning.

De hade lika gärna kunnat satsa allt på rött.

Heimstaden har nämligen visat sig vara en högriskinvestering. Med skulder på över 200 miljarder har ränteuppgången slagit hårt mot bolaget. Samtidigt faller fastigheterna i värde och Heimstaden behöver enligt bedömare minst 30 miljarder i nytt friskt kapital.


Ett tecken på krisen är att ägarnas utdelning ställs in.

Med ett undantag. Di:s granskning har visat att Ivar Tollefsen äger speciella ”gyllene aktier”. Aktierna, som han köpte han för 10 miljoner för sex år sedan gav ifjol en utdelning på 673 miljoner kronor. I år, när fastighetsbranschen gungar och Heimstaden gör miljardförluster, kommer han att inkassera nästan lika mycket.

Allt detta är möjligt tack vare ett aktieägaravtal som Ivar Tollefsen lyckats lura på Alecta och de andra investerarna, som inte bara fyller hans fickor nästan oavsett vad som händer utan också ger honom kontroll över Heimstaden trots att det är svenska sparare som skjutit till merparten av kapitalet.


Alectas nye vd Peder Hasslev (den förra fick sparken efter bankfiaskot) har sagt att Heimstaden är en investering som aldrig borde ha gjorts.

Vass analys.

En viktigare fråga är hur Alecta kunde svika sina uppdragsgivare så grovt.

Kanske ligger svaret i en fråga. Kan du redogöra för hur det svenska tjänstepensionssystemet fungerar? Om ja, borde du fridlysas. Sanningen är att inte ens så kallade finansproffs har koll.

Peder Hasslev. Arkivbild.

Att det svenska pensionssystemet blivit ett paradis för callcenter-charlataner i backslick (tänk Allra och Falcon Funds) är redan känt. Alecta är något annat. Det ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och PTK, i sin tur ett samarbete mellan fackförbund som Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.

Bolaget sköter tjänstepensioner åt 2,8 miljoner svenskar och förvaltar hela 1 200 miljarder kronor, mest av alla svenska pensionsbolag.

 

Majoriteten av kunderna har inte valt Alecta. De har hamnat där eftersom de inte gjort ett så kallat aktivt val för sin tjänstepension.

Alectas lukrativa position som automatiskt förhandsval bestäms av företaget Collectum som administrerar tjänstepensioner. Collectum har samma ägare som Alecta.

Det liknar inte riktigt den där marknadsekonomin som Svenskt Näringsliv annars vurmar så mycket för. Snarare luktar det lite maffia.

Systemet föder en maktkoncentration, där ett litet antal förvaltare sitter på enormt mycket makt och pengar.

Om tio år kan Alecta förvalta 2 500 miljarder, enligt konkurrenten Skandia. Som gjort för att tappa fotfästet och börja slarva med kundernas pengar.

 

Alecta är långtifrån det enda planekonomiska inslaget på pensionsmarknaden.

Även AMF som ägs av Svenskt Näringsliv och LO och förvaltar 750 miljarder bygger på en form av tyst tvångsanslutning. Att bolaget för några år sedan mötte besökare på sin hemsida med den käcka hälsningen ”Kolla om du är kund hos oss!” säger kanske allt.

Just nu är många svenskar upptagna med att dra in på finkaffet och bedöma hälsorisken i att köpa utgången men billig falukorv. Men att sätta sig in i vad som händer med det största och viktigaste sparandet, pensionen, läggs det försvinnande lite tid på.

Det kommer behöva bli ändring på det.

Det är inte bara en nödvändighet. Det är en plikt.

Följ ämnen i artikeln